: Στο MEGA μίλησε καθηγητής Αιματολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας,  και έδωσε απαντήσεις σε γενικότερες απορίες για τον κατά του κορoνοϊού.

 

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «Από την 5η έως και την 28η ημέρα από τον μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα θρόμβωσης»

«Δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν τον , ούτε να παίρνει όλος ο κόσμος μετά τον εμβολιασμό του ασπιρίνες και αντιπηκτικά. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου παράγεται αυτό το σύνδρομο της θρομβοπενίας, είναι μέρος της φυσιολογικής άμυνας του οργανισμού. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος είχε πάθει προηγούμενη θρόμβωση. Η περίοδος που κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε αυτό το σύνδρομο είναι από την 5η μέχρι την 28η μέρα μετά τον . Σημαντικό είναι να κινητοποιηθεί κανείς αν εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στα χέρια, δυσκολία στο περπάτημα, να πρηστεί το πόδι ή το χέρι, να μην αισθάνεται καλά για περισσότερες από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τότε θα πρέπει να πηγαίνει ο πολίτης στο γιατρό και ο γιατρός να κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Όσο νωρίτερα καταλάβουμε το σύνδρομο, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η θεραπεία του», εξήγησε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα »

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο ίδιος τόνισε ότι «Όταν κάνουμε μια παρέμβαση στον οργανισμό δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάποιο κακό. Αυτό ισχύει γενικά στην ιατρική. Το εμβόλιο είναι μια παρέμβαση στον οργανισμό. Για αυτό πρέπει να μετράμε το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα ».

Αναφερόμενος στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρίας, που αναφέρει ότι συνίσταται ο για τις γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ προτείνεται η χρήση εμβολίων mRNA χωρίς να αποκλείονται άλλοι τύποι εμβολίων, ο κ. Γεροτζιάφας είπε ότι «Επιτέλους βγήκε μια τέτοια ανακοίνωση. Στην Ελλάδα υπάρχει η παρεξήγηση ότι ο εμβολιασμός θα πλήξει το αγέννητο παιδί μιας εγκύου. Η κύηση είναι μια κατάσταση φυσιολογική που μεγαλώνει τον κίνδυνο για θρόμβωση, σε σχέση με μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Όταν μια γυναίκα πάθει κορωνοϊό έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί σε ΜΕΘ αν είναι έγκυος».

Σχετικά με το πότε πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει ήδη νοσήσει, ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι στη Γαλλία έχει οριστεί ένα διάστημα τριών μηνών μετά τη νόσηση, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις χώρες.

Τέλος, αναφορικά με το αν πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει περάσει κάποιο αυτοάνοσο, ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη, ωστόσο καλό είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο τέτοιο θέμα να συζητούν με τους γιατρούς τους πριν τον εμβολιασμό τους για να λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025