: Μόνο με τρεις δόσεις εμβολίου δημιουργείται επαρκής προστασία απέναντι στη νέα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κρίσιμη η τρίτη δόση

Την Τετάρτη η , με την BioNTech, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποίαν επιβεβαιώνουν ότι, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, η 3η δόση του υπάρχοντος εμβολίου κατά του SARS-Cov-2 καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον. Αντιθέτως, οι δύο δόσεις του ίδιου σκευάσματος ή τα μονοδοσικά της πρώτης φάσης, δεν προστατεύουν επαρκώς τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι Pfizer/BioNTech, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μελετών για την , διαπίστωσαν ότι η 3η δόση πολλαπλασίασε τα αντισώματα κατά 25 φορές σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει με τις 2 δόσεις. Για αυτές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ισχύει ότι αποτρέπουν τη βαριά νόσηση, καθώς τα αντισώματα που παράγουν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το 80% των πρωτεϊνικών ακίδων του κορωνοϊού, ακόμη και στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία φέρει δεκάδες μεταλλάξεις.

Η επικρατέστερη πρόγνωση για την διάθεση βελτιωμένων εμβολίων ώστε να καλύπτουν την παραλλαγή Όμικρον παραπέμπει στον Μάρτιο του 2022. Τότε οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν μελετήσει τον απαιτούμενο αριθμό δειγμάτων και θα έχουν δοκιμάσει παραλλαγές των εμβολίων τους ώστε να καταλήξουν σε νέες μορφές σκευασμάτων, ικανές να εξουδετερώσουν ακόμη και την Όμικρον.

Έως τότε, το σχήμα των τριών δόσεων (ή, αντίστοιχα, της επιπλέον δόσης για τα μονοδοσικά) θα αποτελεί το βασικό και πλέον αποτελεσματικό όπλο της ανθρωπότητας κατά της Covid-19. Ο επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της Pfizer, Δρ. Μίκαελ Ντόλστεν θεωρεί ότι «υπάρχουν 50% πιθανότητες να έχει επικρατήσει η Όμικρον σε όλο τον κόσμο μέχρι την άνοιξη του 2022».

Το Evusheld της AstraZeneca

Έναν συνδυασμό ουσιών για την πρόληψη της νόσησης από τον κορωνοϊό, ειδικά για άτομα με ανίσχυρο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θέτει σε ευρεία παραγωγή η . Το σκεύασμα με τη ονομασία «Evusheld» έχει ήδη λάβει κατεπείγουσα έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων.

Στόχος του Evusheld είναι η μειονότητα των ανθρώπων εκείνων που, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν αναπτύσσουν αρκετά αντισώματα, καθώς ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στο εμβόλιο. Το Evusheld είναι το πρώτο σκεύασμα που κυκλοφορεί σαν εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα . Κατά την AstraZeneca, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα περίπου 7 εκατ. άτομα, τα οποία θα αποκτήσουν ικανή ανοσία έναντι του κορωνοϊού αφού δεχθούν δύο δόσεις του Evusheld.

Όπως επισημαίνει ο Μένε Πάγκαλος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, «το Evusheld εξουδετερώνει όλες τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Παράλληλα όμως οι δικοί μας επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν το Evusheld, προκειμένου να επιβεβαιώσουν πως η δράση του είναι αποτελεσματική και κατά της Όμικρον».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιστημονική θεωρία με τις περισσότερες πιθανότητες να αποδειχθεί ορθή ως προς την καταγωγή της τελευταίας , είναι ότι η Όμικρον γεννήθηκε στον οργανισμό κάποιου ασθενούς με ανίσχυρο ανοσοποιητικό. Ο ιός βρήκε τις καταλληλότερες δυνατές συνθήκες ώστε να προσαρμοστεί και να μεταλλαχθεί, προσλαμβάνοντας μια ακόμη πιο εύκολα διαδόσιμη -αν και όχι τόσο σοβαρή όσο η Δέλτα- μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025