Ειδήσεις Κορονοιός Ελλάδα: Την δυνατότητα των εργοδοτών να εφαρμόσουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο ένα νέο ιδιόμορφο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας εισήγαγε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ης Μαρτίου, στο πλαίσιο των έκτακτων οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας.
Μέχρι τον Ιούνιο και όχι μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως προβλεπόταν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ης Μαρτίου θα μπορούν οι εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους πλήττονται από τον κορωνοϊό να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece την απόφαση αυτή έλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιαννης Βρούτσης, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες για αυθαιρεσίες από πλευράς εργοδοτών.
Την ίδια ώρα, σε λειτουργία τέθηκε από τα μεσάνυχτα η δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, όπως άλλωστε ανακοίνωσε χθες βράδυ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1.750.000.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων άνοιξε χθες, ενώ για τους εργαζόμενους θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, έκπτωση 25% θα έχουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές για φόρους και εισφορές, με εξαίρεση το ΦΠΑ.
Επίσης παράταση θα δοθεί για την πληρωμή εισφορών, η οποία θα καταβληθούν σε τέσσερις δόσεις, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο.
Πάντως τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις προκαλούν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, να μιλά για 111.000 νέους ανέργους το Μάρτιο.
«Από το γράμμα της διάταξης όπως έχει αποτυπωθεί στην ΠΝΠ προκύπτει ότι το μέτρο αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων», δηλώνει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, προσθέτοντας πως «η διάταξη θα πρέπει να επανεξεταστεί και να εξαιρεθούν τουλάχιστον οι επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών βελτιώνεται ή δεν έχει σημειώσει οικονομική καθίζηση στην διάρκεια της κρίσης. Εκεί η εφαρμογή του μέτρου από τον εργοδότη θα είναι απολύτως καταχρηστική».
Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», στη νομοθετική ρύθμιση της ΠΝΠ δεν υπάρχει ρητή αναφορά περιορισμού του μέτρου «σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κ.Α.Δ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19» όπως αντίστοιχα συμβαίνει με την διάταξη για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως το μέτρο είναι κατ αρχήν οριζόντιο και μπορεί να εφαρμοστεί από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας για το 6μηνο Μάρτιος 2020 – Σεπτέμβριος 2020.
Σημειώνεται πως η ΠΝΠ παραπέμπει σε υπουργική απόφαση με την οποία «ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια». Συνεπώς, σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», στην εν λόγω υπουργική απόφαση θα πρέπει να αποτυπώνονται προφανώς όλες οι επιμέρους πλευρές του εν λόγω μέτρου κι αν αυτό θα εφαρμοστεί τελικά οριζόντια ή μόνο σε κλάδους που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας ανέφεραν, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, πως το μέτρο θα αφορά στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Άλλες πληροφορίες, μάλιστα, δεν απέκλειαν το σενάριο, το μέτρο να εφαρμοστεί διαζευκτικά ή και συνδυαστικά με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος κ. Καρούζος, το προϋπάρχον της κρίσης του κορονοϊού νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ήδη τη δυνατότητα του εργοδότη να προχωρά μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου σε σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, με συγκεκριμένες όμως διαδικασίες (διαβούλευση κλπ), οι οποίες είναι ζητούμενο πώς μπορούν να εφαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δικαστήρια αποδείχθηκαν στην πράξη αυστηρά στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς αποφάνθηκαν με δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς διαβούλευσης και μη συνδρομής περιστατικών που αποδείκνυαν την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων.
Το μέτρο ονομάζεται «λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας». Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, ώστε να μην καταβάλλουν τους μισθούς και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα 800 ευρώ από το κράτος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις το μέτρων των αναστολών συμβάσεων ισχύει κατ αρχήν για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 20 Απριλίου, ενώ η νέα μορφή εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί για 6 μήνες, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικοί εκτιμούν όσοι εργάζονται 5ήμερο με αυτό το σύστημα θα πρέπει να εργάζονται τουλάχιστον 10 ημέρες το μήνα, ενώ όσοι εργάζονται 6ήμερο τουλάχιστον 12 ημέρες το μήνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ειδικοί εκτιμούν πως εφόσον το μέτρο εφαρμόζεται συνδυαστικά με την αναστολή συμβάσεων, το 50% υπολογίζεται στο σύνολο των εργαζομένων πριν τις αναστολές συμβάσεων.
Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ και newsbomb