: Τα νοσοκομεία προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς λόγω της αύξησης των που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.

Αύξηση στις νέες μολύνσεις

Οι ειδικοί τονίζουν, πως η αντοχή των νοσοκομείων, συνυπολογιζόμενης της στήριξης που προσφέρει ήδη ο ιδιωτικός τομέας, θα δοκιμαστεί ακόμη πιο σκληρά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα της τωρινής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας, ενώ ουδείς ακόμη μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της επιδημίας ενόσω βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς τα Χριστούγεννα.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, αυτή η επέλαση του -που αποτυπώθηκε με αύξηση κατά 50% στις νέες μολύνσεις μέσα στην τελευταία εβδομάδα- αλλά και η αυξημένη ροή ασθενών με σοβαρή νόσο covid-19 προς τα νοσοκομεία αποτελούν κινητήριο δύναμη για αξιοσημείωτο αριθμό ανθρώπων ώστε να προγραμματίσουν το ραντεβού για εμβολιασμό. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν τουλάχιστον 250.000 ραντεβού πρώτης δόσης, με τα περισσότερα μάλιστα να αφορούν άτομα από την «βαθυκόκκινη» και με εμβολιαστικό έλλειμμα βόρεια Ελλάδα.

Ο κορωνοιός σφυροκοπά τη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πιο βαρύ τρόπο στους επιδημιολογικούς δείκτες. Χθες το 45% των συνολικών νέων εισαγωγών ατόμων με Covid -19 έγιναν στα της βόρειας Ελλάδας, παρότι η περιοχή αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Στα νοσοκομεία της από τον περασμένο μήνα νοσηλεύεται σταθερά το 40% του συνόλου των νοσηλευομένων COvid στο ΕΣΥ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους, έφθανε χθες τους 195, σε Μακεδονία και Θράκη, μόλις δύο λιγότεροι από τους ασθενείς με covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής.

«Γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν μεταφράζονται σε διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά» τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα. Έδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία:

«Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι πολύ περισσότερα τα , αλλά γιατί είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα. Χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία ή σε δύο εβδομάδες που άδειαζαν παλαιότερα. Είναι μία πολύ μεγάλη πίεση» κατέληξε. Η υπουργός ωστόσο, ανέφερε ότι ο ρυθμός του έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός πολύ θετικό. Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία από την εκτός ελέγχου επιδημία που βίωσε στην αρχή του έτους οδηγήθηκε συντεταγμένα στην εκστρατεία για τη θωράκιση του πληθυσμού της, και πλέον αντιμετωπίζει από θέση ισχύος και ανοσίας το νέο επιδημικό κύμα.

Τα «βαριά» επιδημιολογικά δεδομένα

Πλέον, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τα 47.000, δηλαδή ισάριθμα άτομα νοσούν με λοίμωξη Covid. Περίπου 1 στα 4 κρούσματα βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και έτσι ο νέος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έφτασε στις 6.781 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη,όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία μικρή αύξηση στα άτομα άνω των 65 χρόνων, που οπως επανηλειμμένα έχουν επίσημάνει οι αρμόδιοι είναι τα πλέον ευάλωτα στην αλυσίδα των μολύνσεων και των νοσηλειών.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 είναι υψηλή, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από τον αυξάνεται ελάχιστα με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην πιέζονται, ασχέτως υψηλής διασποράς και χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό.

Οι 65 ετών και άνω αντιστοιχούν στο 83.4% των συνολικών θανάτων λόγω κορωνοιού και το 52.5% των διασωληνωμένων με βάση τη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σημειωτέον ότι από τοσύνολο των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, το 82.7% είναι ανεμβολίαστοι.

Χάρη στον εμβολιασμό η θνητότητα στους ηλικιωμένους 80 ετών και κάτω έχει περιοριστεί στο 0,4%, με τα εμβόλια να αποδεικνύονται ξανά αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα που αποτελεί σταθερά το 100% των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα μας.