: Ξεκινάει από αύριο η διανομή των αντιικών φαρμάκων, όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Πώς θα δίνονται

Η κ. Γκάγκα έκανε γνωστό πως η χορήγηση μονοκλωνικών έχει, πλέον, ολοκληρωθεί ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο χορήγησης των αντιικών.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει προς το παρόν παραλάβει 10.000 συσκευασίες της μολνουπιραβίρης, που έχει παρασκευάσει η φαρμακευτική εταιρεία Merck (στην Ελλάδα γνωστή ως MSD) και περιμένουμε άλλες 10.000.

Πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα). Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση  από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας  προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεση τους.

«Έχουμε τελειώσει με τα . Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά και κριτήρια με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στα πρώιμα στάδια εμφάνισης συμπτωμάτων Covid» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Τα κριτήρια χορήγησησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα,  θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:
-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,

-πάσχουν από κυστική ίνωση,
-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
-εμφγανίζουν αρτηριακή υπέρταση.

Παπαευαγγέλου: Το 2,5% του πληθυσμού αποτελεί ενεργά κρούσματα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ότι λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά το 2,5% του πληθυσμού αποτελεί ενεργά .

Περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποι μας αποτελούν ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι τα νέα κρούσματα έχουν… μεταφερθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, κατά μία δεκαετία. Ένα στα δύο κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 35-64.

Ωστόσο σημείωσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση της θετικότητας στα υψηλά επίπεδα του 9% ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η είναι ηπιότερη σε σχέση με τη Δέλτα.

Τόνισε δε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα της Όμικρον στην Αττική, ενώ παρατηρείται αύξηση σε Έβρο, Κρήτη, Ξάνθη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, και Καστοριά.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Δέλτα, η κα, Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα.

Σε σχέση με τα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων υπογράμμισε ότι από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη δηλώθηκαν 2 εκατομμύρια και ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι στο 1,4%.

Τέλος δήλωσε ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025