Τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας .

Κορονοϊός 800 ευρώ: Ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ ανέφερε ότι:
1. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.
Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ. Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ένα εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

2. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε άλλωστε και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

 

Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δις ευρώ θα χορηγηθεί:

1. Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους

2. Σε περίπου 1 εκ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

3. Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται

4. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φόρα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

5. Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

6. Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

7. για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.

8. το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

 

Πότε θα καταβληθεί

«Κάναμε μια γενναία παρέμβαση. Δίνουμε από 800 ευρώ σε όσους εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν, μετά από κυβερνητική παρέμβαση, τα ίδια χρήματα θα πάρουν και όσοι έμειναν άνεργοι από τις αρχές Μαρτίου, ενώ επεκτείνουμε το επίδομα ανεργίας σε όσους το δικαίωμα τους έληγε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020», σημείωσε στο δελτίο του ANT1 ο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις, ενώ στο ερώτημα αν η αναστολή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα φέρει απολύσεις, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι το μέτρο είναι προσωρινό και θα δώσει…. οξυγόνο στις επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα των 800 ευρώ, είπε ότι η ΠΝΠ θα εκδοθεί το Σάββατο (21/3) και οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ, ενώ τα χρήματα θα τα πάρουν οι δικαιούχοι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την καταβολή του επιδόματος;

Η αίτηση υπαγωγής στα 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων .Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής των υποχρεώσεων πληρωμής.

Επιπλέον οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν στο προσωπικό τους τις νόμιμες αποδοχές τους μέχρι την ημέρα της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους η την υπαγωγή τους στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης. Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που όφειλε να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές.

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο μεταχρονολογημένα μαζί με το δώρο αδείας για να μην υποστούν ασφυξία οι επιχειρήσεις . Οι εργοδότες που δεν το καταβάλλουν τη Μεγάλη Τετάρτη δε θα διώκονται ποινικά. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε τους εργοδότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο προκειμένου να αφήσουν διαθέσιμους πόρους στην πολιτεία να στηρίξει τους αδύναμους.

Τι δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Για όλους τους αυτοαπασχολούμενους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις – φυσικά πρόσωπα – που πλήττονται προβλέπεται αρχές Απριλίου ενίσχυση ύψους 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου. Ταυτόχρονα αναβάλλονται για 4 μήνες όλες οι φορολογικές τους υποχρεώσεις που ήταν πληρωτέες τέλη Μαρτίου. Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025