: Έντονη είναι η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς ο ο Οκτώβριος ολοκληρώνεται με το φορτίο των νέων διαγνώσεων βαρύτερο κατά 30% από τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες.

«Συναγερμός» για τη Βόρεια Ελλάδα

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η επίπτωση αποτυπώνεται στις νέες νοσηλείες, που καταγράφουν άνοδο. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες χρειάστηκε να εισαχθούν 1.060 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, στην πλειονότητά τους . Συνολικά, χθες νοσηλεύονταν σχεδόν 2.400 ασθενεις στα νοσοκομεία, με τους 609 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και από αυτούς οι 354 διασωληνωμένοι.

Κατά την χθεσινή, τελευταία, Δευτέρα του Οκτωβρίου σημειώθηκε μια ακόμη αρνητικά υψηλή επίδοση στον αριθμό των που έφτασαν τα 3.937. Παράλληλα, προκύπτουν έναντι μικρότερου αριθμού ελέγχων σε σχέση με άλλες ημέρες (76.793), γεγονός που εκτινάσσει την θετικότητα των τεστ πάνω από 5%.

Η βόρεια Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών καθώς συγκεντρώνει σχεδόν το 38% των νοσηλευομένων με στα νοσοκομεία της, τα οποία απέχουν λίγο από το να βρεθούν στις ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας τους τον περυσινό χειμώνα – όταν το σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας ξεκίνησε λίγο μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, από τη Θεσσαλονίκη και εξαπλώθηκε σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Υπό αυτά τα δεδομένα μοιάζουν απολύτως λογικές οι αποφάσεις να μην πραγματοποιηθούν παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Η ανησυχία παραμένει στο κόκκινο, ωστόσο, για το αποτύπωμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, χθες και σήμερα που εορτάζει ο πολιούχος της, Αγιος Δημήτριος.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επιδημία στο ΕΣΥ στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κυρίας Μίνας Γκάγκα. Η υπουργός μεταβαίνει σήμερα και για τρεις ημέρες στους επιβαρυμένους νομούς της περιοχής, όπου θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία και θα ελέγξει πως υλοποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα η παραχώρηση απλών κλινών για νοσηλεία ασθενών με COvid-19 από τις κλινικές του Γ. Γεννηματάς και του νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος. Επίσης, δρομολογήθηκε η παραχώρηση 100 κλινών από την ιδιωτική μονάδα υγείας Αρωγή οπου θα νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια λοίμωξη COvid-19.

Τα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και όλης της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται υπό πίεση στην προσπάθεια τους να περιθάλψουν ασθενείς της επιδημίας και ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Η οδηγία που έχει δοθεί από τις διοικήσεις των Υγειονομικών περιφερειών είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των παθολογικών και των χειρουργικών κλινικών. Ενώ σταθερά συνεχίζεται η επιχείρηση πειθούς των πολιτών της βόρειας Ελλάδας για να εμβολιαστούν, καθώς τουλάχιστον τρεις Περιφερειακές ενότητες μετρούν ποσοστά εμβολιασμού χαμηλότερα από το 45% και οι περισσότερες δεν ξεπερνούν το 52%.

Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περριφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 743 ασθενεις σε απλές κλίνες covid και 131 σε ΜΕΘ. Οι νοσηλευόμενοι συνεχίζουν να αποτελούν τον θλιβερό κανόνα, δέκα μήνες μετά τη διαθεσιμότητα του εμβολίου κατά του κορωνοιού. Το 77% των ασθενών στις απλές κλίνες και το 96% εκείνων στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι. Αλλά και τα στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για τους αςθενείς που κατέληξαν είναι τα πλέον δηλωτικά για την προστασία του εμβολίου: από τους 340 ασθενείς με κορωνοϊό που κατέληξαν στα νοσοκομεία της την περίοδο 12 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2021, το 88% (299) ήταν ανεμβολίαστοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025