Οι ειδικές αυτές εξετάσεις είναι διαρκές αίτημα της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), που με αφορμή τις προσλήψεις στην Υγεία ζήτησαν προσφάτως την άμεση αφαίρεση από τις λίστες συμμετεχόντων ή επιτυχόντων του ΑΣΕΠ των κατόχων των άκυρων τίτλων σπουδών.
Συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις “ξεσηκώνει” η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εφαρμοστεί ο νόμος του 2007 (Ν. Γιαννάκου) και να γίνουν ειδικές πτυχιακές εξετάσεις για τους κατόχους παράτυπων τίτλων σπουδών της ιδιωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κόντρες έχουν φτάσει στα αυτιά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ακόμη όμως και του πρωθυπουργού.
Οι ειδικές αυτές εξετάσεις είναι διαρκές αίτημα της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), που με αφορμή τις προσλήψεις στην Υγεία ζήτησαν προσφάτως την άμεση αφαίρεση από τις λίστες συμμετεχόντων ή επιτυχόντων του ΑΣΕΠ των κατόχων των άκυρων τίτλων σπουδών. Τέτοιοι τίτλοι αφορούν ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης σε Τρίκαλα, Βοιωτία, Λάρισα, Γιάννενα, Βόλο, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, που τους έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. “Οι άκυροι αυτοί τίτλοι φέρουν το βαθμό «άριστα», επομένως οι κάτοχοί τους μοριοδοτούνται προνομιακά και καταλαμβάνουν τη θέση άλλων υποψήφιων που με τον μόχθο τους απέκτησαν τον τίτλο σπουδών τους” τόνιζε η ΟΙΕΛΕ.
Προ ημερών η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι “στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (κυρίως τα νοσοκομεία) προσλήφθηκαν από τις εν λόγω ιδιωτικές σχολές και υπηρετούν σήμερα πάνω από 5.000 μόνιμοι υπάλληλοι (κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό). Σήμερα κατέχουν οργανικές θέσεις. Με τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές εξετάσεις αμφισβητείται η πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ ακόμη και εάν επιτύχουν, καθ’ ότι ο βαθμός ήταν τότε το κύριο προσόν διορισμού. Επίσης θα αμφισβητηθούν οι έως σήμερα υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές (μετατάξεις, βαθμολογική – μισθολογική κατάταξη και ωρίμαση κ.ά.)”. Η Ομοσπονδία τάσσεται κατά των εξετάσεων αυτών.
Η επιστολή
Σε συνέχεια της στάσης της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη έφτασε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα επιστολή της ΟΙΕΛΕ όπου ασκείται κριτική στην ΠΟΕΔΗΝ. Η ΟΙΕΛΕ συνεχίζει ότι “ο Ν. Φίλης έλαβε τη γενναία πρωτοβουλία όχι μόνο να εφαρμόσει, αλλά και να επεκτείνει την ισχύ του νόμου Γιαννάκου, για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κάθαρση στον χώρο και να αποκατασταθούν η ισονομία, η αδιαφάνεια και η αξιοκρατία”.
“Ζητούμε η κυβέρνηση να μην υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση και να συνεχίσει αταλάντευτα την προσπάθεια για αποκατάσταση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης εφαρμόζοντας όσα η ήδη πρόσφατα ψήφισε” καταλήγουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.