Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι μητέρες με μικρά διαστήματα ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πριν από τις 39 εβδομάδες κύησης, σε σύγκριση με τις γυναίκες με μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις γεννήσεις.
Νέα έρευνα υποδεικνύει τους κινδύνους από τις αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες για το παιδί.
Ο Δρ Αγκουστίν Κόντε – Αγκουντέλο του Συνεργαζόμενου Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πανεπιστήμιο «Valle» της Κολομβίας, αξιολόγησε στοιχεία από επτά μεγάλες μελέτες που εντόπιζαν σχέση μεταξύ αυτισμού και διαδοχικών κυήσεων.
Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με λιγότερο από 12 μήνες διαφορά μεταξύ των δύο κυήσεων είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό, συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί με τρία χρόνια διαφορά ή και περισσότερο.
Τρεις από τις μελέτες είχαν εντοπίσει ανάλογη σχέση και με την μεγάλη χρονική διαφορά ανάμεσα στις εγκυμοσύνες, ειδικά για το σύνδρομο Άσπεργκερ και την διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
Παράλληλα, οι έρευνες έδειξαν ότι το μικρό μεσοδιάστημα ανάμεσα στις κυήσεις σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών και εγκεφαλικής παράλυσης.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα επίπεδα φυλλικού οξέος στον οργανισμό της μητέρας μεταξύ δύο σύντομων κυήσεων μπορεί να παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για αυτισμό.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου, και γι αυτό συνήθως οι γυναίκες παίρνουν διατροφικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε προς το παρόν, το ιδανικό μεσοδιάστημα για δύο κυήσεις είναι δύο με πέντε χρόνια, αν θέλουμε να έχουμε μειωμένο κίνδυνο αυτισμού» επισημαίνει ο Δρ Κοντε-Αγκουντελο.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.