Χρηματοδοτική στήριξη στα Κράτη Μέλη που δεσμεύθηκαν συλλογικά να επανεγκαταστήσουν πάνω από 30.000 πρόσφυγες για το 2020 στο πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

ΗΕπίτροπος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε μάλιστα σχετικά ότι “η επανεγκατάσταση αποτελεί βασικό εργαλείο για να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που χρήζουν προστασίας δεν θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και φτάνουν στην ΕΕ μέσω ασφαλών και νομίμων οδών”. “Αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικής προσέγγισης της μετανάστευσης που πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες”, ανέφερε.

“Οι φιλόδοξες δεσμεύσεις των Κρατών Μελών πρέπει να συνεχιστούν και η ΕΕ θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη – δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οποιαδήποτε κενά στο θέμα αυτό και η Κομισιόν σκοπεύει να υποβάλει σύσταση για να συγκεντρώσει τις προσπάθειες των Κρατών Μελών και, ως εκ τούτου, να καταστήσει την ΕΕ πιο ισχυρή σε παγκόσμια σκηνή”, τόνισε.

Η Κομισιόν εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Στις 16 Δεκεμβρίου, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη γειτνίαση και τη διεύρυνση, Όλιβερ Βερχάλι, συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της συνόδου με θέμα “η συριακή προσφυγική κρίση – η επίτευξη εταιρικής σχέσης”.

Σήμερα, η Επίτροπος για τις Διεθνείς Συνεργασίες, Γιούτα Ουρπιλάινεν, θα παρουσιάσει μια κεντρική ομιλία κατά την κλειστή σύνοδο ολομέλειας και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, θα συμμετάσχει στην ομάδα υψηλού επιπέδου για την εκπαίδευση.

Από το 2015, περισσότεροι από 65.000 ευάλωτοι πρόσφυγες έχουν βρει προστασία στην Ευρώπη μέσω των προγραμμάτων επανεγκατάστασης της ΕΕ, υπενθυμίζει η Κομισιόν. “Η συλλογική δέσμευση των κρατών μελών για 30.000 ακόμη θέσεις επανεγκατάστασης το 2020 επιβεβαιώνει τον ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στην επανεγκατάσταση”, αναφέρει.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες παγκόσμιες ανάγκες επανεγκατάστασης της UNHCR για το 2020, το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στις επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και τις χώρες κατά μήκος της οδού της Κεντρικής Μεσογείου. Οι επανεγκαταστάσεις από τους μηχανισμούς διέλευσης έκτακτης ανάγκης στο Νίγηρα και τη Ρουάντα θα παραμείνουν επίσης υψηλή προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ προωθεί τα προγράμματα επανεγκατάστασης μέσω επιχειρησιακής στήριξης που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

“Η επανεγκατάσταση είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας και πρέπει να παραμείνει έτσι. Τα Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλουν τη μεγαλύτερη συλλογική δέσμευση επανεγκατάστασης που έχουν κάνει ποτέ”, σχολίασε ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025