Το δρόμο για την μεγαλύτερη «επιχείρηση» μείωσης των κόκκινων δανείων και εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών από την αρχή της κρίσης ανοίγει το νομοσχέδιο για το σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί σήμερα Τετάρτη για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια.
Μέσω των κρατικών εγγυήσεων που ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ, οι τράπεζες, τους επόμενους 18 μήνες, θα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνολικού ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Μέσω αυτών των συναλλαγών οι δείκτες καθυστερήσεων μέσα στο επόμενο 12μηνο εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 50%, από τα σημερινά επίπεδα του 43%.
Η Alpha Bank θα συμμετάσχει στο «Ηρακλής» με την τιτλοποίηση προβληματικών χορηγήσεων ύψους 12 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, η Eurobank με 7,3 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με 6 δισ. ευρώ το λιγότερο και η Τράπεζα Πειραιώς με τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα επισφαλή στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών μεταφέρονται σε ένα όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο εκδίδει τρεις σειρές τίτλων, που αποπληρώνονται από τις ανακτήσεις:
Τα senior ομόλογα, που αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περί το 30% του τιτλοποιημένου χρέους, το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανακτηθεί από την ανεξάρτητη εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείρισή του. Οι τίτλοι αυτοί θα είναι εγγημένοι από το ελληνικό δημόσιο και θα παραμείνουν στα βιβλία των τραπεζών. Μέσω της κρατικής εγγύησης όμως θα απελευθερωθούν δεσμευμένα σήμερα κεφάλαια, καθώς θα θεωρούνται από τον επόπτη ως στοιχεία μηδενικού κινδύνου.
Τους mezzanine τίτλους, μεγάλο μέρος των οποίων θα πρέπει να πουληθεί σε επενδυτές ή να διανεμηθεί δωρεάν σε μετόχους. Τα ομόλογα αυτά θα αποπληρώνονται από τις ανακτήσεις μετά την εξόφληση των senior τίτλων.
Τους junior τίτλους, το 50%+1 των οποίων θα πρέπει να διατεθεί σε τρίτους. Αποτελούν στις αποτελούν τις προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες για τα δάνεια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την πληρωμή προμήθειας από τις ελληνικές τράπεζες, στη βάση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) των εγχώριων ομολόγων, ενώ θέτει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή και την αξιολόγηση των διαχειριστών, οι οποίοι θα κινδυνεύουν με έξωση από το σχήμα αν οι ανακτήσεις τους δεν είναι οι αναμενόμενες.