Κοινωνικό μέρισμα 2019: Το κοινωνικό μέρισμα 2019 βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Σενάρια κάνουν λόγο για πληρωμή τον Δεκέμβριο, ωστόσο όλα δείχνουν να βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Το κοινωνικό μέρισμα 2019, καθώς και το αν τελικά θα δοθεί, βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα σενάρια για το νέο κοινωνικό μέρισμα 2019 ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και τροφοδοτήθηκαν από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μέχρι στιγμής όμως είναι άγνωστο αν τελικά θα δοθεί, ποιο θα είναι το ποσό που ενδεχομένως θα μοιραστεί, αλλά και ποιοι θα το πάρουν.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να το πάρουν ως 13η σύνταξη οι συνταξιούχοι, καθώς ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι αυτή η σύνταξη πάει για τον Δεκέμβριο του 2020.
Μένει να φανεί αν τελικά θα υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα διαθέσιμα προκειμένου να μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα και βέβαια ποιοι θα το πάρουν. Επίσης είναι άγνωστος ακόμη ο τρόπος που αυτό θα χορηγηθεί, αν δηλαδή θα γίνουν αιτήσεις.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για το κοινωνικό μέρισμα 2019
«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών, προφανώς ως κοινωνικό μέρισμα.
«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα η Γερμανία».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα άφησε ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Επιπλέον, άφησε «παράθυρο» για πρόσθετα θετικά μέτρα τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο.
Οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το κοινωνικό μέρισμα 2019
«Εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος απ’ αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
«Κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε»
O κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάθε δυο μήνες φέρνει εκπλήξεις και ερωτηθείς, εκ νέου, για το κοινωνικό μέρισμα είπε:
«Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί. Το πώς θα αξιοποιηθεί ο όποιος επιπλέον, εύχομαι, δημοσιονομικός χώρος προκύψει μέσα στο 2019, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό» τόνισε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε μια πολύ περισσότερο ισορροπημένη πολιτική στοχευμένης μείωσης των φόρων και αύξησης των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης, στο Athens Democracy Forum.
Η δήλωση του Τσακαλώτου για το κοινωνικό μέρισμα 2019
«Από την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum καταλάβαμε τα εξής:
1.Ότι με μαγικό ραβδί μπορείς να μετατρέψεις προς το τέλος της χρονιάς ένα δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση ούτε από την πλευρά των εσόδων ούτε από την πλευρά των δαπανών.
2. Ότι, παρά τα όσα έλεγε για το κοινωνικό μέρισμα (φιλοδωρήματα, δωράκια κ.λπ.) τώρα καταλαβαίνουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι σημαντική παρέμβαση «για τη στήριξη των ασθενέστερων».
3. Ότι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και δεν χρειάζεται ενισχυμένους ελέγχους. Οι συνήθεις φοροφυγάδες μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα έχουν παγώσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε μια πολύ περισσότερο ισορροπημένη πολιτική στοχευμένης μείωσης των φόρων και αύξησης των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, γιατί μόνο όταν οι πολίτες αισθάνονται την κοινωνική δικαιοσύνη που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των αναγκών τους, μπορούμε να προσδοκούμε και σε αυξημένη φορολογική συμμόρφωση».