Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τον κίνδυνο να χάσουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ακόμη και για 60 ευρώ τόκων αντιμετωπίζουν χιλιάδες υποψήφιοι δικαιούχοι του έκτακτου οικονομικού μερίσματος.
Για να ικανοποιηθεί η «ρήτρα καταθέσεων» που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα γίνεται αναγωγή των τόκων που έχουν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του 2019 σε ύψος καταθέσεων.
Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί το μέσο καταθετικό επιτόκιο του 2018 (καθώς οι τόκοι που δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση του 2019 «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο του 2018 δεν ξεπέρασε το 0,27-0,30%, το «κρίσιμο όριο» τόκων που μπορούν να στερήσουν από έναν δικαιούχο το κοινωνικό μέρισμα, είναι τα 50 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στα επόμενα 24ωρα με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες. Για περίπου 25.000 δικαιούχους του έκτακτου μερίσματος –τους γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν θέματα αναπηρίας σε ποσοστό άνω του 67%- οι αιτήσεις θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές και το μέρισμα των 700 ευρώ θα καταβληθεί ενδεχομένως και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.
Και αυτό διότι για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα κριτήριο χορήγησης ενώ όλα τα στοιχεία –τραπεζικοί λογαριασμοί, ποσοστά αναπηρίας παιδιών κλπ- είναι ήδη διαθέσιμα μέσω της ηλεκτρονικής βάσης των ΚΕΠΑ και του ΟΠΕΚΑ από τον οποίο και χορηγείται το μηνιαίο επίδομα που κυμαίνεται από 310 έως 620 ευρώ.
Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο ipaidia.gr
Η ρήτρα του ύψους των καταθέσεων είχε μπει και πέρυσι για τη διανομή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος. Τότε, είχε τεθεί η προϋπόθεση το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ ενώ το όριο αυτό προσαυξανόταν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Γεγονός είναι ότι οι φορολογικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων. Μπορούν να αποκτήσουν μέσω του συστήματος «ΣΜΤΛ» (σ.σ διασυνδέει το Taxis με τις τράπεζες και επιτρέπει την άντληση δεδομένων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε πραγματικό χρόνο) αλλά αυτό γίνεται για μεμονωμένες περιπτώσεις στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δε μαζικά.
Έτσι, το κριτήριο των καταθέσεων που αναμένεται να ενσωματωθεί στην απόφαση, θα εξεταστεί αν το πληροί ένα νοικοκυριό ή όχι από το ύψος των τόκων που εμφανίζονται στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = 20000 επί μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2018 / 100.
Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Αιτήσεις – Διαδικασία