: Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή για το , που άνοιξε την Τρίτη μετά από κάποιες ώρες καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ανακοινώσει την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το .

Σκοπός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το να δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. αναφερόμενος στη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ανέφερε πως η ενίσχυση προέκυψε εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019, «παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν στο τέλος του έτους, τον μήνα Μάιο, για προεκλογικούς και μόνο λόγους».

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει, μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την εμπροσθοβαρή χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευαίσθητα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, ενισχύοντας έτσι έμπρακτα την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Έως πότε μπορώ να υποβάλω ;

Η πλατφόρμα θα κάνει δεκτές αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό μου;

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, των οποίων οι αιτήσεις θα έχουν γίνει δεκτές έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Δικαιούμαι ; – Ποια είναι τα

Οι 250.000 δικαιούχοι του των 700 ευρώ θα επιλεγούν με τρία βασικά κριτήρια. Για να είναι επιλέξιμοι θα πρέπει να πληρούν τα βασικά κριτήρια για το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, για το ύψος των καταθέσεων και των μετοχών, καθώς και τον χρόνο διαμονής στην Ελλάδα.

Στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος εντάσσονται πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω, γονείς μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Συγκεκριμένα, 19.140 οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 20.000 ευρώ,16.778 οικογένειες με τουλάχιστον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ, 40.927 οικογένειες με δύο γονείς βραχυχρόνια άνεργους και ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, 25.632 οικογένειες με ΑμεΑ.

Τι θα ισχύσει ειδικά για τα ΑμεΑ;

Σημειώνεται πως το που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή αναμένεται να καταβληθεί χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΚΥΑ που υπογράφηκε.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις καταβολής διπλού μερίσματος σε δικαιούχους που μπορεί να εμπίπτουν σε παραπάνω από μια κατηγορία.

Για παράδειγμα, ένα ΑμεΑ να δικαιούται ταυτόχρονα και ως πολύτεκνος ή ως μακροχρόνια άνεργος.

«Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέτυχε, παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τη διεύρυνση της διανομής της έκτακτης ενίσχυσης σε όλα τα νοικοκυριά που έχουν τουλάχιστον ένα μέλος ΑμεΑ, χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Ανθρωποι με προβλήματα αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους είτε ως εξαρτώμενα μέλη, είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος. Αυτό κατέστη εφικτό μετά από ακριβή διασταύρωση των κριτηρίων ένταξης όλων των ομάδων δικαιούχων και υπολογισμό του κόστους διανομής του επιδόματος σε επίπεδο νοικοκυριού. Με αυτό τον τρόπο, περίπου 253.000 νοικοκυριά θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα

Την ίδια στιγμής, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αρκετές οικογένειες που ανήκουν στις άλλες τρεις κατηγορίες δικαιούχων -τους πολυτέκνους, τους μακροχρόνια ανέργους με εξαρτώμενα τέκνα και τους βραχυχρόνια ανέργους- όπου ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, κινδυνεύουν να χάσουν το μέρισμα.

Κι αυτό, διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος, η οποία δημοσιεύθηκε την (13/12) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει ότι για να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι από τις τρεις αυτές κατηγορίες δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πραγματικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, εφόσον είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος όλων των μελών της οικογένειας, όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν φέτος για το έτος 2018.

Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία, ως «φορολογητέο εισόδημα» θεωρείται το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του πραγματικού δηλωθέντος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού, όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ως εκ τούτου, σε όσες περιπτώσεις το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημα μιας οικογένειας πολυτέκνων ή ανέργων είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το όριο αυτό, η οικογένεια δεν θα δικαιούται το μέρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025