Έρχεται ανατροπή για τις αιτήσεις των ανέργων… Οι «παγίδες» για τους φιλοξενούμενους

– Πώς θα υπολογιστεί ο χρόνος ανεργίας το 2017

– Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 θα γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων για όσους το 2016 είχαν εργασία, αλλά το 2017 έχασαν τη δουλειά τους. Το διάστημα ανεργίας του 2017 θα αφαιρεθεί από τα εισοδήματα του 2016 και έτσι θα αποδοθεί αναλογικό στους .

Ωστόσο, εάν ο άνεργος μένει με τους γονείς του, τότε θεωρείται φιλοξενούμενος και το μέρισμα θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας.

Πώς θα υποβάλετε την αίτηση
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση και στο η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για το κοινωνικό μέρισμα του 2017. Για την υποβολή αίτησης χρειάζονται ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός του κινητού, το e-mail και το ΙBAN του δικαιούχου.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, όλα τα υπόλοιπα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα. Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να μπουν στην ίδια πλατφόρμα και δηλώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, ώστε να υπολογιστεί το σύνολο του εισοδήματος του νοικοκυριού.
Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να πιστωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού, προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αναλυτικά η διαδικασία για την
1) Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στις παραπάνω ηλεκτρονικές παλτφόρμες χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του .

2) Η φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει έγκυρο αριθμό IBAN, τον ΑΜΚΑ, το mail και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για να του αποσταλεί η σχετική ειδοποίηση.

Για ζητήματα σχετικά με το τεκμαρτό εισόδημα, τους ανέργους και τους φιλοξενούμενους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει διευκρινίσει τα εξής:

-Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016 αλλά ήταν άνεργοι το 2017 θα λάβουν το μέρισμα, καθώς θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.

-Το τεκμαρτό εισόδημα είναι εκείνο βάσει του οποίου θα κριθεί αν θα ληφθεί από κάποιον το κοινωνικό μέρισμα και το ύψος αυτού. Με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα δοθεί μικρότερο μέρισμα σε κάποιες ομάδες φορολογούμενων, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.

-Οι φιλοξενούμενοι είναι δηλωμένοι στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αν ωστόσο απαιτηθεί θα ειδοποιηθεί ο φιλοξενούμενος ώστε να μπει στο Taxis και να δηλώσει ότι συναινεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του.
Τέλος, να σημειωθεί πως δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει με κατόχους οχημάτων που επιβαρύνονται με φόρο πολυτελείας, αλλά πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύτεκνοι.

Τα κριτήρια
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το εισόδημα του εκάστοτε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος

-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα

-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα

-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα

-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα περιουσιακά κριτήρια
Παράλληλα, βάσει του νέου νόμου, θεσπίζονται και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού , δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.

Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.00 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025