: Από τον νέο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των για το πρόγραμμα στους δήμους της χώρας.

Το νέο αφορά συνολικά 34.520 θέσεις ανέργων και ειδικότητες, ανάμεσα στις οποίες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Η δράση θα περιλαμβάνει και πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του κατάρτισης εφ’ όσον οι ωφελούμενοι συμμετέχοντες στο επιλέξουν να συμμετάσχουν στην κατάρτιση.

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έναν έως τρεις δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα.

Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

– Απαραίτητα προσόντα

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι άνεργοι, Έλληνες πολίτες ή πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ (ν. 2431/1996) ή Βορειοηπειρώτες ή ομογενείς ή ομογενείς αλλοδαποί, που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (Ν.δ. 3832/1958).

Κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (και να διανύουν το 19ο έτος).

Να έχουν την υγεία που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων των ειδικοτήτων που επιλέγουν και να προσκομίσουν (κατά την τοποθέτηση) τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπου απαιτείται (π.χ. απασχόληση σε σχολικές δομές κ.λπ.).

Για τους άνδρες υποψηφίους δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Σε περίπτωση στράτευσης κατά τη διάρκεια της εργασιακής σύμβασης, η σύμβαση εργασίας λύνεται αυτοδικαίως.

Κατάταξη

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται με βάση εννέα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης:

– Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

– Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

– Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω.

– Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

– Ηλικία.

– Αριθμός ανήλικων τέκνων.

– Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

– Ιδιότητα δικαιούχου του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

– Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.