Για να έχει η Ελληνική Ομογένεια την συνέχεια που πραγματικά της αξίζει, πρέπει να επενδύσουμε επάνω στο νέο αίμα της, στους νέους της. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών διήμερου Φόρουμ των Απανταχού Νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action», που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο φόρουμ -350 Έλληνες νεολαίους από κάθε γωνιά του πλανήτη- ο υφυπουργός μίλησε για «παιδιά με μόρφωση, με όραμα που αποδεδειγμένα αγαπούν την Ελλάδα» τα οποία «ήρθε η ώρα να πάρουν την σκυτάλη από τους πατεράδες και τους παππούδες τους, οι οποίοι σε δύσκολες εποχές, στα πρώτα χρόνια του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα, «έστησαν» τον Ελληνισμό του εξωτερικού». «Και σε εκείνες τις φάσεις, ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες ήταν και η Εκκλησία, καθώς σε κάθε νέο τόπο ξενιτιάς οι πρώτοι Έλληνες δημιουργούσαν μία Ενορία, που στη συνέχεια έπαιρνε τη μορφή Κοινότητας, φορέων, Ομοσπονδιών κλπ», πρόσθεσε ο κ. Κουίκ

Ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ενότητα όλων των Ελλήνων λέγοντας: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας εδώ. Γνωρίζουμε ότι φέρετε περήφανα την ελληνική σας ταυτότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εθνικοτοπικές οργανώσεις όπου γης εργάζονται συλλογικά με πολλή πυγμή για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους αλλά και για την πατρίδα τους την Ελλάδα. Δεν πρέπει να λησμονούμε βέβαια και τους Έλληνες της Αφρικής, οι οποίοι κρατάνε άσβεστα όπως εσείς την επικοινωνία τους με την Ελλάδα, τόσο μέσω της θρησκείας όσο και μέσω της γλώσσας. Είναι καθήκον μας ως Υπουργείο Εξωτερικών να βοηθήσουμε στην ενοποίηση της ομογένειας».

Εξειδικεύοντας ο κ Κουίκ τις σκέψεις του, επεσήμανε ότι θα πρέπει να στηρίζει η μία Ομογένεια την άλλη, από ήπειρο σε ήπειρο, όπως για παράδειγμα οι Ομογένειες της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, να δώσουν ζωντανά σημεία επαφής με τους Έλληνες της Αφρικής ή των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών όπου κυρίως ζουν Ποντιακής καταγωγής Ομογενείς.

«Η κινητικότητα των νέων ανθρώπων, δηλαδή η κινητικότητα της Ελληνικής Ομογενειακής νεολαίας, μπορεί να παίξει τον καταλυτικό ρόλο σε αυτό που επισημαίνω», υπογράμμισε ο κ. Κουίκ.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων ήταν παρών και ο Προεδρικός Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, αρμόδιος για θέματα Διασποράς, ο οποίος στον Χαιρετισμό του κάλεσε τους νέους να «συμμετέχουν ενεργά στη ζωή των χωρών υποδοχής έτσι ώστε να διαδώσουν και να δυναμώσουν το Ελληνικό πνεύμα όπου Γης».

Μετά το τέλος της τελετής έναρξης του Φόρουμ, οι κ.κ. Κουίκ και Φωτίου αποχώρησαν προκειμένου να έχουν ιδιαίτερη συνεργασία στην σημαντική ατζέντα των τριμερών τους δράσεων με τους ομολόγους τους του Ισραήλ, Αιγύπτου και Αρμενίας και εν όψει της έναρξης τριμερούς συνέργειας με την μεγάλη Διασπορά του Λιβάνου, όπως συμφωνήθηκε στην επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει στην Βηρυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρώην Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025