Μπήκε «κόφτης» στα , με αποτέλεσμα αρκετές εξετάσεις των ασφαλισμένων να μην συνταγογραφούνται.

Ειδικά για εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κανόνα επανάληψης εξέτασης θα εκδίδονται παραπεμπτικά αλλά με την ένδειξη ότι εκτελούνται μόνο σε δημόσιες δομές. Τα νέα χρονικά όρια, μέσα στα οποία μπορούν να γράφονται οι εξετάσεις αλλά και μπορούν να γίνουν από τον ασφαλισμένο, έχουν ήδη επικαιροποιηθεί προσφάτως από τον ΕΟΠΥΥ και κάποιοι ασφαλισμένοι και γιατροί έχουν δει αλλαγές στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Η σχετική υπουργική απόφαση κατά της καταχρηστικής συνταγογράφησης είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά οι αλλαγές ενεργοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Τα νέα χρονικά όρια, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», που έχουν μπει σε σειρά εξετάσεων και δεν θα μπορούν να συνταγογραφηθούν εκ νέου είναι τα εξής:

Για εξετάσεις «πρώτης γραμμής» όπως η γενική αίματος, η ουρία, ακτινογραφία ανά όργανο κ.α. το χρονικό όριο εκτέλεσης για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου είναι 4 ημέρες.
Ο έλεγχος για τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος είναι δύο ή και τρεις μήνες – όμως υπάρχουν εξαιρέσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
Ο έλεγχος της βιταμίνης D θα πρέπει σύμφωνα με τα νέα όρια να επαναλαμβάνεται μετά από 3 μήνες.
Αλλά, οι προληπτικές εξετάσεις για την εκτίμηση εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή αυτοάνοσα του θυρεοειδούς πρέπει να διενεργούνται μία φορά στους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025