Σε κλίμα συναίνεσης, με την πλειονότητα των αρμόδιων φορέων να χαιρετίζει τις προωθούμενες διατάξεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίζει ότι θα τις υπερψηφίσει, συζητήθηκε χθες στη Βουλή η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Γενική ικανοποίηση για την υπαγωγή και των επιχειρηματικών δανείων σε καθεστώς προστασίας.
Την πολυαναμενόμενη τροπολογία παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ενήργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών». Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι με τις προωθούμενες διατάξεις για πρώτη φορά εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την α’ κατοικία. «Είμαστε η μόνη χώρα που το κάνουμε αυτό» σημείωσε. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε επίσης «τομή» της νέας ρύθμισης τη δημοσιονομική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των δανείων των φτωχών νοικοκυριών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ακόμη εστίασε στη δημοσιονομική συμβολή του κράτους και υπογράμμισε ότι στόχος του όλου πλαισίου είναι να εξοφληθούν και να διαγραφούν δάνεια ώστε «να φύγει το βουνό». Με αυτό το πνεύμα ανέφερε ότι πλέον θα είναι μεγάλη η ευθύνη των τραπεζών για να τρέξει το καινούργιο σύστημα και να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Θετική η κυβέρνηση στην πρόταση Μητσοτάκη
Σχολιάζοντας εν τω μεταξύ την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, για επιβράβευση και των συνεπών δανειοληπτών, ο κ. Δραγασάκης απεκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν είναι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει σχετική τροπολογία. Θετική στάση για το ίδιο θέμα τήρησε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Υπέρ της τροπολογίας για την α’ κατοικία τάχθηκε επί της αρχής και η Ν.Δ., η οποία προτίμησε να εστιάσει την κριτική της σε διαδικαστικά ζητήματα. Πηγές της Πειραιώς χαρακτήρισαν επιτακτική ανάγκη την προστασία της α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι αν δεν ψηφιζόταν η εν λόγω ρύθμιση δεν θα υπήρχε κανένα πλαίσιο προστασίας, δεδομένου ότι η προηγούμενη ρύθμιση έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου 2019. Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της ρύθμισης, οι οποίες «θα επιχειρούν να αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά παράλληλα θα επιβραβεύουν και τους συνεπείς δανειολήπτες». Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στήριξαν την τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας, με το ΚΙΝΑΛ να προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει και το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών».
ΤτΕ: Δεν θα υπάρξει δυσμενές αποτέλεσμα
Την ικανοποίησή του για την τελική μορφή του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας εξέφρασε εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος ο Ηλίας Πλασκοβίτης, τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις «δεν θα φέρουν δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Πλασκοβίτης εκδήλωσε όμως τον προβληματισμό της ΤτΕ για το ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν αφορούν το προφίλ του εγγυητή του δανείου, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να διευκρινιστεί ο τρόπος προσδιορισμού των εμπορικών αξιών για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες.
Αντίστοιχα, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση ισορροπεί «με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο» στις αντιτιθέμενες επιδιώξεις για την προστασία των δανειοληπτών και τον επιμερισμό του βάρους της προστασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και τραπεζών. «Σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων, αλλά να παρέχουμε προστασία», είπε και σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις καλύπτεται το 70% των περιπτώσεων, δηλαδή περίπου 150.000 δανειολήπτες.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος ανέφερε ότι «ο εμπορικός κόσμος αισθάνεται ικανοποιημένος από την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων». Όμως σημείωσε ότι υπάρχουν και αδυναμίες που χρειάζονται διόρθωση, όπως το χαμηλότερο όριο προστασίας που προβλέπεται στα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και η απουσία ρυθμίσεων για την επιβράβευση των συνεπών καταναλωτών.
Δανειολήπτες: Πολύ υψηλό το όριο καταβολής του 120%
Ενστάσεις για προβλέψεις της τροπολογίας εξέφρασε από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Δανειοληπτών, Μιχάλης Κούβαρης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ υψηλό το όριο καταβολής του 120% της αξίας της α’ κατοικίας για τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Μίλησε, επίσης, για την ύπαρξη «τιμωρητικών» προστίμων που καθιστούν μη ελκυστική την κατάθεση αίτησης υπαγωγής. Επίσης, σημείωσε ότι είναι αρκετά χαμηλό το όριο των 130.000 ευρώ ως προς τα κριτήρια της επιλεξιμότητας. Σε υψηλότερους τόνους ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ανέφερε ότι οι διατάξεις «περιορίζουν το δικαίωμα προστασίας σε πολύ μικρό αριθμό προσώπων».
Παραμένουν «μικρές διαφωνίες» με τους θεσμούς
«Με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες (σ.σ.: προχθές) βράδυ διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, επιτυγχάνεται ο στόχος που έθεσε εξαρχής, για προστασία της λαϊκής κατοικίας και ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα “κόκκινα” δάνεια», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως υποστήριξε, «για πρώτη φορά, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο, ενώ επίσης προβλέπεται και η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα λειτουργήσει αμέσως η ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες σημείωσε ότι δεν αφορά όλους και αποσαφήνισε ότι η ένταξη των πολύ μεγάλων δανείων στο καθεστώς προστασίας θα έδινε «το σήμα ότι προστατεύονται στρατηγικοί κακοπληρωτές», επιμένοντας ότι «στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη τη στήριξη, γιατί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης». Ερωτηθείς για τη στάση των δανειστών, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «μικρές διαφωνίες σε ζητήματα που νοήμονες μπορούν να διαφωνούν και αφορούν κάποια σημεία ενός μόνο νόμου» και συμπλήρωσε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην παίρναμε τη δόση του Απριλίου».
Ο κ. Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «ήταν στρατηγική επιλογή τους το γεγονός ότι δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ» (σ.σ.: ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη έγινε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης, να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.