Το βασικότερο επιχείρημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου, ήταν ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να θιγούν. Αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται πλέον ως σαθρό, δεδομένου ότι η ΕΕ θεωρεί πως ο επαναυπολογισμός των κυρίων συντάξεων θα παράξει εξοικονόμηση 1% ΑΕΠ από το 2019 και μετά, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ήτοι για το άμεσο κούρεμα των κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι κύριες συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτηση μετά τη 12η Μαΐου 2016 θα είναι μειωμένες από 10% έως 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017, με τη σύνταξή τους να υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλιό τρόπο, θα δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις (2,6 εκατ. κύριες συντάξεις) και με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα προκύψει η προσωπική διαφορά – την οποία θέλει να καταργήσει το ΔΝΤ.
Με το νέο καθεστώς όσοι αποχωρούν θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι τη 15ετία), και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Εάν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, δεδομένου ότι οι περικοπές αφορούν διαφορές που υπολογίζονται από 11 έως 722 ευρώ ανάμεσα σε «παλιές» και «νέες» συντάξεις.
Εξάλλου, στο έγγραφο που απεκάλυψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup -για την εγκυρότητα των υπολογισμών του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ στην έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου γα την ελληνική οικονομία- αναφέρονται τα εξής: «Σε αντίθεση με όλες τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ που είχαν καταργηθεί με μεταβατικές περιόδους για τη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των σημερινών εργαζομένων, η ελληνική μεταρρύθμιση δεν έχει κατ ‘αναλογία εφαρμογή των κεκτημένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους σημερινούς εργαζόμενους. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξανόμενη εξοικονόμηση με την πάροδο του χρόνου καθώς τα κεκτημένα δικαιώματα των νέων συνταξιούχων έχουν άμεσα μειωθεί κατά περίπου 10%.Το ξεπάγωμα των κύριων συντάξεων και ο άμεσος εκ νέου υπολογισμός τους, από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα παράγει περίπου εξοικονόμηση 1% ΑΕΠ εάν εφαρμοστεί πλήρως το 2019 και επηρεάζει τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, με μέση ονομαστική περικοπή του 14% και σημαντική διακύμανση μεταξύ των διαφορετικών συνταξιούχων».
Είναι σαφές λοιπόν πως και χωρίς την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς οι κύριες συντάξεις θα υποστούν σημαντικές μειώσεις.