Τριπλό μέτωπο με ασφαλιστικό, εργασιακό και με το εγγυημένο εισόδημα που κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση, άνοιξαν οι δανειστές στην κυβέρνηση.
Το ασφαλιστικό επανέρχεται στην ατζέντα από δυο πλευρές:
* Από την πλευρά των δανειστών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και ΕΜΣ) οι οποίοι έχουν διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου 4387 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Οι ενστάσεις τους επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα του υπολογισμού των νέων και του επανυπολογισμού των παλιών κύριων συντάξεων, που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το στόχο μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Οσο καθυστερεί η πλήρης εφαρμογή του νόμου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ζητηθούν από τους δανειστές πρόσθετες περικοπές συντάξεων μέσα στο 2017.
* Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έθεσε με την τελευταία του έκθεση θέμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ενώ συνέδεσε την εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε πανελλαδική κλίμακα από την 1/1/2017 με τη μείωση ενός ποσοστού από τις κύριες συντάξεις, καθώς αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει τα 760 ως 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να εφαρμοστεί το κοινωνικό εισόδημα που θα στηρίξει φτωχά νοικοκυριά από το 2017.
Ο νέος φορέας
Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει μέσω του αρμόδιου υπουργού ότι το «ασφαλιστικό έκλεισε» και δεν θα ανοίξει ξανά, πλην, όμως, δεν έχει τίποτε ουσιαστικό να επιδείξει στους δανειστές που να τεκμηριώνει τη θέση αυτή, καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται και τα Ταμεία πληρώνουν συντάξεις όχι γιατί αυξάνονται τα έσοδα, αλλά επειδή παρακρατούν άνω του 1 δισ. ευρώ από εισφορές που χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ και καθυστερούν την έκδοση των συντάξεων. Ολο το βάρος αυτό, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο θα ενταχθούν από την 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Ούτε ο ΕΦΚΑ όμως είναι έτοιμος να λειτουργήσει, καθώς ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα που ξεκινούν από τη διοικητική του οργάνωση και φτάνουν στην καρδιά του συστήματος που είναι η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και η απόδοση συντάξεων με ενιαίους κανόνες.
Ο ΕΦΚΑ μοιάζει αυτή τη στιγμή με μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να τινάξει όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα στον αέρα.
Χρηματοδότηση
Στο μέτωπο του εγγυημένου εισοδήματος, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς ούτε σε αυτό το πεδίο υπάρχει πρόοδος και το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν έχει καταστήσει σαφές από ποιες πηγές θα πάρει τα 760 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος σε όσους έχουν ελάχιστους πόρους διαβίωσης. Το εγγυημένο εισόδημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή πιλοτικά ενισχύει με 200 ευρώ το μήνα τα μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν κανένα οικονομικό πόρο, ενώ σε περίπτωση ζευγαριών το ποσό ανεβαίνει στα 300 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.