Οργανωμένο κύκλωμα, που εξαπατούσε τους Έλληνες καταναλωτές, προωθώντας στην αγορά μεγάλες ποσότητες πατάτας από τη Γαλλία ως ελληνική, με εικονικά τιμολόγια, εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, αποκαλύφθηκε και περίπτωση διαφθοράς υπαλλήλου της ΓΓ Εμπορίου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη απάτη, αλλά, όπως διαπιστώθηκε, ειδοποιούσε εμπόρους στις λαϊκές αγορές και αλλού για ελέγχους που επρόκειτο να γίνουν από τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου, ενώ παράλληλα έσβηνε πρόστιμα σε κάποιους, στους οποίους βεβαιώνονταν παραβάσεις.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, για την απάτη με την «ελληνοποίηση» της πατάτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ’ εξακολούθηση, της διακεκριμένης έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Οι δύο από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται ως αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, ήταν συνέταιροι σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο αγροτικών προϊόντων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μεγάλη μερίδα από τη διακίνηση πατάτας στην ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα, εκτός από τους πέντε κατηγορούμενους, στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα τρία άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα, τα οποία, μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρεία που άνηκε στα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν από την Οικονομική Αστυνομία παράλληλες και συντονισμένες έρευνες σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, ενώ έγινε έλεγχος των οικονομικών δεδομένων της εμπορικής δραστηριότητας τεσσάρων επιχειρήσεων, για τα έτη 2014 και 2015.
Η οργάνωση που διέπραττε την απάτη δραστηριοποιείτο από το 2014. Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της εισήγαγαν πατάτα από τη Γαλλία, την οποία αγόραζαν σε χαμηλή τιμή και την προωθούσαν ως πατάτα Αχαϊας ή άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, προμηθεύοντας με εικονικά τιμολόγια καταστήμαστα, αλλά και εμπόρους στις λαϊκές αγορές, όπου πωλούνταν σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Για την «ελληνοποίηση» της γαλλικής πατάτας λάμβαναν εικονικά τιμολόγια από την εταιρεία των τριών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ή αλλες πηγές.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, χρονικό διάστημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση συνολικά 497 εικονικών τιμολόγιων, αξίας 111.139,79 ευρώ, διατέθηκαν στην αγορά 282,5 τόνοι πατάτας από τη Γαλλία, δηλωμένη ως εγχώριας παραγωγής.
Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, η εταιρεία που διηύθυναν τα δύο αρχηγικά μέλη του κυκλώματος εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 208.777,91 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), σε 558 περιπτώσεις, ενώ έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 57.054,43 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), σε τουλάχιστον 43 περιπτώσεις.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε στην κύρια ανάκριση.
Για τις παραπάνω φορολογικές παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο υπάλληλο που κατηγορείται για διαφθορά, αναμένεται η εντολή του ανακριτή, προκειμένου να κινηθεί από την υπηρεσία του πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.