O υπουργός υγείας, τόνισε πώς η Επιχείρηση «Ελευθερία» πηγαίνει πολύ καλά και η πλατφόρμα έχει ανοίξει για τις ευπαθείς ομάδες, από την περασμένη Παρασκευή για τις ηλικίες από 70-74 και τις επόμενες μέρες για τις ηλικίες 65-69.

«Τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, όσοι έγιναν τους τρεις προηγούμενους μήνες. Θα παραλάβουμε 1.100.000 εμβόλια της , 450.000 AstraZeneca, 100.000 Moderna και 71.000 Johnson & Johnson μόνο για τον Απρίλιο. Αυτές οι ποσότητες εμβολίων ή και παραπάνω θα υπάρχουν και το Μάιο και τον Ιούνιο» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση για τον εάν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι θέμα που θα επανεκτιμηθεί αμέσως μετά την κρίση. «Είναι τεράστια επιτυχία ότι ενώ το 2018-2019 είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια Έλληνες με το εμβόλιο της γρίπης, εμβολιάστηκαν φέτος 4 εκατομμύρια. Είναι 100% επάνω. Οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι αρκετά χαμηλότερο. Τώρα, διαχειριζόμαστε το τρίτο κύμα και μία κρίση. Μέσα στην κρίση χρειαζόμαστε μέχρι και τον τελευταίο επαγγελματία υγείας και δεν θα άνοιγα τώρα θέμα υποχρεωτικότητας, όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση και να βγούμε μπροστά. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, και όχι μακριά από τώρα, θα επανεκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις με βάση τη Δημόσια Υγεία» τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα δύο στοιχεία, τα οποία επιβάρυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρούσα κατάσταση, εκτίμησε ότι αυτά «είναι οι μεταλλάξεις του ιού και, δυστυχώς, οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις που είδαμε στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί και άλλο ένα πρόβλημα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η οποία αφορά στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας «που έχει κάνει τεράστια υπομονή έναν χρόνο φορώντας μάσκα, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσπαθώντας να αντέξει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, λένε ότι:  κοίταξε να δεις, είναι δυνατόν εμείς να είμαστε έτσι όπως πρέπει σωστοί, τυπικοί και να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και την κοινωνία και κάποιοι λίγοι να δημιουργούν όλη αυτή την κατάσταση; Είναι αδικία αυτό».

Για τη χαλάρωση των μέτρων ο υπουργός Υγειάς απέφυγε να κάνει προβλέψεις και να δώσει ημερομηνίες, προσθέτοντας πως «είναι ένας ύπουλος ιός και βλέπετε πόσο δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως, είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την Κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους».

Σε ό,τι αφορά τα νέα οικιακά τεστ, ο κ.Κικίλιας τόνισε πως «μετά από εισηγήσεις των ειδικών μας, δίνεται η δυνατότητα για τα self-test, τα οικιακά τεστ να μπορούμε να τα έχουμε δωρεάν, να τα προμηθευτούμε από το φαρμακείο μας ένα κάθε εβδομάδα, τέσσερα το μήνα τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες. Θα είναι υποχρεωτικό στο σχολείο, στην εστίαση, στα δικαστήρια, στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν και πολλοί συνάνθρωποί μας ασυμπτωματικοί, οι οποίοι εάν τεσταριστούν και δουν ότι νοσούν με Covid θα προστατέψουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τον επαγγελματικό χώρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025