Τι είπε η κ. Κεραμέως για τις Πανελλήνιες 2023 – Θα επηρεαστεί η ημερομηνία τους από τις εκλογές του 2023; Τι είπε για ΝΕΟΥΣ διορισμούς εκπαιδευτικών
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.
Συντάξεις: Ποιοί συνταξιούχοι πρέπει να επιστρέψουν χρήματα
Όπως διαβεβαίωσε υπάρχει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα και οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τις εξετάσεις. «Έχει γίνει ένας σχεδιασμός σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί από πέρσι. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και στις 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και τα ειδικά μαθήματα τελειώνουν περί τα τέλη Ιουνίου.
Δηλαδή, όλος ο Ιούνιος θα είναι αφιερωμένος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό προφανώς είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Και δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά φέτος, από σεβασμό στους υποψηφίους, όλο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών δημοσιοποιήθηκε την περσινή χρονιά για την φετινή», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.
Ακόμα η υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα είναι ήδη ανοιχτή, για υποβολή αιτήσεων για εξετάσεις στα πρότυπα και για ηλεκτρονική κλήρωση για εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία, έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 2 το μεσημέρι. Οι εξετάσεις εισαγωγής θα λάβουν χώρα το Σάββατο 29 Απριλίου και η ηλεκτρονική κλήρωση για εισαγωγή στα πειραματικά θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Όσο αφορά στην αύξηση κατά 29% της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ από το 2019 στο 2023, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι τα πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, ωστόσο για πολλά χρόνια ήταν υποχρηματοδοτούμενα «εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων και άλλων προτεραιοτήτων ίσως της προηγούμενης κυβέρνησης».
«Πάντως, αυξήθηκε η χρηματοδότηση σχεδόν κατά 30% στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα, το πώς κατανέμονταν κάθε χρόνο αυτά τα χρήματα στα 24 πανεπιστήμια της χώρας αποφασιζόταν μέχρι το 2019 κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε υπουργού. Εμείς το αλλάξαμε αυτό και περάσαμε ένα νόμο που προβλέπει ότι η κατανομή αυτή γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή αριθμός φοιτητών, αριθμός καθηγητών, αριθμός πανεπιστημιακών τμημάτων, γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος. Αφενός λοιπόν με αντικειμενικά κριτήρια, αφετέρου ποιοτικά, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη αρχή, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης», εξήγησε η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας πως όσο καλύτερο είναι ένα πανεπιστήμιο τόσο περισσότερα χρήματα παίρνει.
Όσο αφορά στους διορισμούς εκπαιδευτικών, η κυρία Κεραμέως ανέφερε πως η κυβέρνηση διόρισε 25.000 εκπαιδευτικούς, όταν για 12 χρόνια, από το 2008 δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός εκπαιδευτικού, ενώ έφευγαν στη σύνταξη περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί.
«Και ναι, προχωράμε και άλλους διορισμούς, θα εξαρτηθεί από το χρόνο των εκλογών, αλλά ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο να προχωρούμε σε διορισμούς προκειμένου ακριβώς σιγά σιγά να φύγουμε από τη στρεβλή εφαρμογή του όρου του αναπληρωτή. Είναι όλα δρομολογημένα από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και ειδικά για τις προσλήψεις αναπληρωτών έχουν κατοχυρωθεί και οι σχετικές πιστώσεις», ανέφερε ακόμα.