H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο και , μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.
Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε:
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να σας καταλογίζει ευθύνες για την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ και την κατάσταση των φοιτητικών εστιών, θεωρείτε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση έχει κερδίσει τη μάχη με την ανομία; Και τι απαντάτε στη σκληρή κριτική που δέχεστε για τον ρόλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας;
Το να κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία για ανομία στα πανεπιστήμια και την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες αποτελεί πολιτικό θράσος και ακραίο παραλογισμό. Θυμίζω ότι ως υπουργείο Παιδείας εισηγηθήκαμε τον πρώτο νόμο της διακυβέρνησής μας, που αποκατέστησε το πανεπιστημιακό άσυλο στην πραγματική του έννοια και έχει επιτρέψει στην Ελληνική Αστυνομία να βάλει τέλος σε δεκάδες καταλήψεις, κάποιες από τις οποίες κρατούσαν δεκαετίες, και να εξαρθρώσει ακόμα και κυκλώματα σκληρών εγκληματιών, όπως αυτό στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου. Δεν μείναμε όμως σε αυτό. Προχωρήσαμε με τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων, που δεν υπήρχαν, με την ελεγχόμενη πρόσβαση και με τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Απέναντι σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ανέχεται παράνομες συμπεριφορές, να στηρίζει τις καταλήψεις, να θεωρεί «αυταρχισμό» την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που είχε καταλάβει τη φοιτητική εστία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει μάχη με την ανομία στα πανεπιστήμια. Μια μάχη που ποτέ δεν θέλησε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μια εύκολη μάχη. Υπάρχουν οργανωμένα συστήματα που αντιδρούν στις ΟΠΠΙ. Η πλειονότητα της κοινωνίας, όμως, στηρίζει τις επιλογές μας.
Eδώ και δύο χρόνια βρίσκεστε σε μια διαμάχη με τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν στην πλειονότητα των πρωτοβουλιών σας. Είναι, τελικά, ο δικαστικός δρόμος η μόνη λύση; Και αν ναι, υπάρχει συναίνεση από το σύνολο των εκπαιδευτικών στις πρωτοβουλίες σας;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες. Αυτό κάνουμε και στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ιδιαίτερη συνέπεια, επιτρέψτε μου να πω, αφού έχουμε ήδη υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεών μας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση. Είναι αλήθεια ότι οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ενίοτε αντιδρούν. Δυστυχώς, παραμένουν προσκολλημένες σε ιδεοληψίες και νοοτροπίες που ανήκουν στο παρελθόν. Σέβομαι τον ρόλο και τα δικαιώματά τους, αρκεί να ασκούνται σύμφωνα με τον νόμο. Θεωρώ όμως αδιανόητο να προκηρύσσονται απεργίες ενάντια στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, που λειτουργεί με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενάντια στις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία, που αναβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, ενάντια στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, που στόχο έχει τη βελτίωσή του, ενάντια στον θεσμό του μέντορα, που στηρίζει τους νέους εκπαιδευτικούς, πάνω από όλα γιατί οι απεργίες αυτές είναι διαρκείας, αξιώνουν δηλαδή τη μη εφαρμογή νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Μπορούν κάλλιστα να απεργήσουν εντός των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος για να διεκδικήσουν αιτήματά τους, δεν μπορούν όμως απλά να μην εφαρμόζουν νόμους του Κοινοβουλίου. Η στάση όμως αυτή καθιστά ολοένα και πιο εμφατική τη διάκριση μεταξύ συνδικαλιστικών ηγεσιών και του σώματος των εκπαιδευτικών. Θεωρούμε τους εκπαιδευτικούς μας πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο του εκπαιδευτικού συστήματος. Ακριβώς γι’ αυτό, προχωρήσαμε σε 25.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση έπειτα από μία δωδεκαετία που δεν είχε γίνει ούτε ένας, ενώ ενισχύουμε τον ρόλο τους, τους δίνουμε μεγαλύτερες ελευθερίες και μεγαλύτερη αυτονομία στο έργο τους, διευρύνουμε τα προγράμματα επιμόρφωσής τους. Την πραγματικότητα αυτή αντιλαμβάνονται καθημερινά όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί.