Στη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, δηλώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο νέος εκλογικός νόμος που το Υπουργείο Εσωτερικών θέτει σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Αντίθετη άποψη με αυτή της πλειοψηφίας εξέφρασε η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη μείωση από το 50 % συν ένα στο 43% του ορίου εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενέκρινε και την κατάθεση βελτιωτικών προτάσεων.
Μεταξύ άλλων προτείνει τη μείωση του ελάχιστου ορίου εκλογής εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων από τους 500 μονίμους κατοίκους που προβλέπει το νομοσχέδιο σε 300. Και πιο συγκεκριμένα μέχρι 300 κατοίκους να εκλέγεται ένας, από 301 έως 2000 τριμελές κοινοτικό συμβούλιο, από 2001 έως 10.000 πενταμελές, από 10.001 έως 50.000 11μελές και από 50.001 και άνω 15μελές κοινοτικό συμβούλιο. Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του με τη μείωση του σημερινού αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, ζητώντας αν τελικά υπάρξει μείωση αυτή να μην είναι πάνω από 10% καθώς και με την κατάργηση των κοινοτικών συμβουλίων που είναι στις έδρες των δήμων.
Ακόμη ζητά να μη μειωθεί η ποσόστωση των δυο φύλλων στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων από 40% που είναι τώρα, να μειωθεί το προτεινόμενο κόστος των παραβόλων και η ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών να ορισθεί είτε στις 31 Ιουλίου είτε στις 30 Αυγούστου. Βελτιωτική πρόταση ενέκρινε επίσης για το όριο εκλογής του 3% που προβλέπει το ν/σ και συγκεκριμένα το πλαφόν να υπολογίζεται με το εκλογικό μέτρο συν 1%, για τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στα ψηφοδέλτια ενώ εξέφρασε σοβαρότατους προβληματισμούς για την εκλογή χωρίς σταυρό – αριστίνδην – πρώην δημάρχων σε συνδυασμούς καθώς και για την συνταγματικότητα της σχετικής διάταξης.
Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά να μπουν άμεσα στο πρόγραμμα του εμβολιασμού για covid-19 οι υπάλληλοι των Δήμων και αιρετοί που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο ή στα γκισέ των υπηρεσιών για να εξυπηρετούν τον κόσμο που έχει προβλήματα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τη σύσταση Α.Ε. “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας”, επί του οποίου η ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεση της στην υποχρεωτικότητα της παραχώρησης από τους Δήμους του δικαιώματος χρήσης των ιαματικών πηγών.