ΚΕΑ, Επίδομα Παιδιού Α21, Επίδομα Γέννας: Έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στα επιδόματα.
Tο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων των πολιτών από τη μια υπηρεσία στην άλλη μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, ώστε οι ίδιοι να μη χρειάζεται να προσκομίζουν κανένα δικαιολογητικό, όταν κάνουν την αίτησή τους για τη χορήγηση κάποιου επιδόματος.
Αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις
Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις και το κόστος τους για τον προϋπολογισμό είναι οι ακόλουθες:
Οικογένεια και Υπογεννητικότητα
– Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών. Κόστος 123 εκατ. ευρώ
– Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Κόστος 12 εκατ ευρω
Φυσικά Πρόσωπα
Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο ipaidia.gr
– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Κόστος 281 εκατ. ευρώ.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Κόστος 123 εκατ. ευρώ
Για το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ το όριο εισοδήματος θα είναι 60.000 ευρώ ετησίως, ενώ στα νέα κριτήρια θα προβλέπεται για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού να δηλώνεται το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά, διπλασιασμός των ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα από 5 χρόνια στα 10 σε όλα τα επιδόματα, ενώ ειδικά για τους δικαιούχους του ΚΕΑ θα συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να διαπιστώνεται εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.
Όσοι λαμβάνουν το επίδομα στέγασης θα πρέπει εκτός από το να καταβάλλουν το ηλεκτρονικό συμβόλαιο θα πρέπει να υπάρχει και η αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα οι αιτούντες/υπόχρεοι των επιδομάτων θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία και όχι 5ετία που είναι σήμερα.
Ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου και των εξαρτώμενων τέκνων του γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας των ιδίων ή των συζύγων ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης.
ΚΕΑ
Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες) ενώ ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.
Παράλληλα, θα υπάρξει διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή όχι.
Επίδομα γέννας
Το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ ξεκινά η καταβολή του από τις αρχές του 2020 με εξαίρεση εκείνα τα ζευγάρια που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
Το όριο εισοδήματος θα είναι στις 60.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί σε δύο δόσεις η α΄ δόση στον πρώτο μήνα και η β΄ στον έκτο μήνα του 2020.
ΟΠΕΚΑ: Επίδομα 600 ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους