: Όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις της επίπτωσης της κλιματικής μεταβολής.

«Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε πιο συχνά και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει στο ΕΘΝΟΣ η καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και διευθύντρια του τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, με αφορμή το γεγονός ότι η Δυτική Ευρώπη εδώ και μέρες «φλέγεται» από υψηλότατες θερμοκρασίας και μάλιστα στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα καταγράφονται τιμές – ρεκόρ.

«Θα πρέπει να αρχίζουμε να συνηθίζουμε ότι τέτοιες θερμοκρασίες θα τις βλέπουμε όλο και πιο συχνά σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Η αλλαγή στο κλίμα έχει την τάση να δίνει όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα τα κλιματικά σενάρια δείχνουν ότι θα έχουμε πιο συχνά ακραίες μετεωρολογικές καταστάσεις και μάλιστα μεγαλύτερης έντασης», τονίζει η κ. Αναγνωστοπούλου.

Αναφορικά με το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπου συνήθως έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, το φετινό καλοκαίρι συμβαίνει το αντίστροφο, η καθηγήτρια Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, σημειώνει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο επικρατεί διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη. «Όταν εμείς έχουμε 40άρια, στη Δυτική Ευρώπη επικρατούν καλύτερες καιρικές συνθήκες. Όταν εκεί υπάρχει έντονη ζέστη, ο καιρός σε εμάς είναι καλύτερος», λέει η κ. Αναγνωστοπούλου.

Παράλληλα, η ίδια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε και στην περιοχή μας πιο υψηλές θερμοκρασίας απ’ ό,τι συνήθως και σημειώνει ότι «τα τελευταία καλοκαίρια στην Ελλάδα, μπορεί να μην έχουμε ακραίους καύσωνες, ωστόσο, οι ελάχιστες καθημερινές θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές, από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Άρα η αίσθηση της δυσφορίας είναι υψηλότερη, διότι ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να επανέλθει σε συνθήκες περισσότερης ψύξης κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Αναφορικά με το ότι εδώ και μέρες καταγράφονται υψηλότατες θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη και μάλιστα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν σε τιμές – ρεκόρ, ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας, αναφέρει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της κίνησης των μετεωρολογικών συστημάτων συνοπτικής κλίμακας (π.χ. βαρομετρικά), τα οποία μπλόκαραν την κυκλοφορία των αέριων μαζών.

«Αντί αυτή η κίνηση να έχει φορά από τα νοτιοδυτικά προς τα ανατολικά και να επηρεάσει και την περιοχή μας, οι κινήσεις είχαν βόρεια κατεύθυνση. Έτσι, μπλόκαραν οι ψυχρές λίμνες, δηλαδή οι ψυχρές αέριες μάζες, στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Έτσι, οι θερμές αέριες μάζες κινήθηκαν από τον Ατλαντικό προς την Ιβηρική χερσόνησο και τη Γαλλία και μετά κατευθύνθηκαν βορειότερα. Αυτό που συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία, με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, είναι ομολογουμένως ένα σπάνιο φαινόμενο», τονίζει στο . κ. Καρακώστας.

Κατά τον ίδιο, όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις της επίπτωσης της κλιματικής μεταβολής.

«Μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε κι άλλες φορές υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές που δεν τις έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό με απολύτως τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα. Απαιτείται μελέτη τουλάχιστον τριάντα ετών, για να μιλήσουμε με σιγουριά για επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής. Το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, διότι εκείνοι οι λαοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες καιρικές συνθήκες και δεν έχουν τόσες υποδομές, για να τις αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα, δεν έχουν τόσα πολλά κλιματιστικά. Εμείς θα αντιμετωπίζαμε πιο εύκολα τις υψηλές θερμοκρασίες και οι Αφρικανοί ακόμα ευκολότερα», τονίζει ο κ. Καρακώστας.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε και στην περιοχή μας υψηλότερες θερμοκρασίες, από αυτές που καταγράφουμε συνήθως στους δικούς μας καύσωνες. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025