Η Ελλάδα θα πει στους πιστωτές της ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση για να στηρίξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται μισθούς και εργασιακούς όρους σε συλλογική βάση, σημειώνει το Reuters.
Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Αθήνα θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη».
«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις διότι είναι η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, σημειώνει το Reuters.
Ο υπουργός είπε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, που τώρα βρίσκεται στα 586 ευρώ, θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, όπως ζητούν οι δανειστές.
Άλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων».
Είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην εργασιακή νομοθεσία αλλά «δεν υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές».
«Δεν θέλω να συζητήσω επιπλέον θέματα, όπως θέλει το ΔΝΤ. Εάν χρειαστεί να λάβουμε μέτρα στο μέλλον, θα τα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε.
Η έκθεση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τη διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα είναι σημαντική στις επερχόμενες συνομιλίες, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.
«Οι θέσεις μας και οι θέσεις του ΔΝΤ είναι τόσο χαοτικά διαφορετικές που μια διαπραγμάτευση χωρίς ένα κείμενο εμπειρογνωμόνων θα ήταν αδύνατη», δήλωσε ο υπουργός.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι αναμένει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. «Θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά είμαι αισιόδοξος», δήλωσε. «Ποιος στην ΕΕ θα θέλει άλλη μια κρίση τώρα που μπήκαμε σε φάση οικονομικής ανάκαμψης;».