Κατώτατος μισθός: Η ακρίβεια στην ενέργεια και στις τιμές των τιμών βασικών αγαθών επηρεάζει κυρίως όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Πώς επηρεάζουν την αύξηση
Σύμφωνα με το Newsbomb, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν τα νοικοκυριά ενσωματώνουν δυσάρεστες εκπλήξεις και φέρνουν τους καταναλωτές σε απόγνωση.
Για παράδειγμα, καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2.240 kWh καλείται σήμερα να καταβάλει 378 ευρώ (με τη ρήτρα ενεργοποιημένη μόνο τη μισή περίοδο) ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το εκκαθαριστικό τιμολόγιο ήταν στα 240 ευρώ. Άλλος καταναλωτής, σε ιδιώτη πάροχο, με κατανάλωση το τετράμηνο (μέσα Ιουνίου ως μέσα Οκτωβρίου) περίπου 2.600 kWh έλαβε λογαριασμό 470 ευρώ έναντι 215 ευρώ πέρυσι.
Αλλά δεν είναι μόνον το ρεύμα που εξανεμίζει τους μισθούς των νοικοκυριών. Τον Οκτώβριο, μόνο η αύξηση της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μείωσέ την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4%, ενώ οι συνεχιζόμενές αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το πρώτο μισό του Νοέμβριου αυξάνουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.
Υπό το φως των εμπειρικών αυτών ευρημάτων το ΙΝΕ ΓΣΕΕ πρότεινε να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021, ξεκαθαρίζοντάς πως αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπολείπεται κατά πολύ της μέχρι σήμερα απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού από το κύμα ακρίβειας.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων αλλά και των νέων κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνόλου των εργαζομένων.
Να σημειωθεί πως η αύξηση από 1/1/2022 του κατώτατου μισθού κατά 2%, από 650 ευρώ, σε 663 ευρώ σε ονομαστική βάση και από 758,3 ευρώ στα 773,5 ευρώ σε πραγματική βάση, επιφέρει μια σειρά αυξήσεων στο μισθολογικό και μη κόστος των εργοδοτών.
Ειδικότερα και βάσει της αναγκαίας αναγωγής των 14 μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 12μηνιαία βάση, προκύπτουν οι παρακάτω αλλαγές:
Οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνονται κατά 3,4 ευρώ το μήνα ή 40,8 ευρώ το χρόνο.
Το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξάνεται κατά 18,6 ευρώ το μήνα ή 223,2 ευρώ το χρόνο.
Οι μικτές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 15,2 ευρώ το μήνα ή 182,4 ευρώ το μήνα.
Οι καθαρές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 13,1 ευρώ το μήνα ή 157,2 ευρώ το χρόνο.
Οι εργατικές εισφορές αυξάνονται κατά 2,1 ευρώ το μήνα ή 25,2 ευρώ το χρόνο.