Η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα αναμένεται σύντομα, με την εφαρμογή της να προγραμματίζεται από την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις, οι μικτές κατώτατες αποδοχές προβλέπεται να αυξηθούν στα 860 με 870 ευρώ, από 830 που ισχύουν σήμερα, με τον στόχο να φτάσουν τα 950 ευρώ μέχρι το 2027.
Όπως επισημαίνεται, ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα είναι σήμερα κατά 20 ευρώ υψηλότερος σε σχέση με τον ιδιωτικό. Έτσι, αν η αύξηση του Απριλίου ανέρχεται στα 40 ευρώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση 20 ευρώ, ώστε να υπάρξει εξίσωση των αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2026.
Υπενθυμίζεται πως από την αρχή του έτους έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έχει διευκρινίσει ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί, ενώ επεκτείνεται για πρώτη φορά και στους δημόσιους υπαλλήλους.
Ο νέος μηχανισμός που προτείνει το υπουργείο Εργασίας προβλέπει, από το 2028, την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η εφαρμογή μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς και την αύξηση της οικονομικής παραγωγικότητας, χρησιμοποιώντας δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ο μηχανισμός αυτός εισάγει τέσσερις βασικές καινοτομίες:
Δείτε επίσης Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις πτώσεις σοβάδων σε σχολείο
Ασφάλεια: Ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί, παρέχοντας σταθερότητα στους εργαζόμενους.
Σύνδεση με την οικονομία: Η αναπροσαρμογή του μισθού θα βασίζεται σε πραγματικούς οικονομικούς δείκτες.
Διαφάνεια και αξιοπιστία: Η χρήση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
Επέκταση στο δημόσιο τομέα: Για πρώτη φορά, ο κατώτατος μισθός θα αφορά και τους δημόσιους υπαλλήλους.
Από το 2019 έως σήμερα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σημαντικά, από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ, καταγράφοντας συνολική αύξηση της τάξεως του 46,2%.
Επιπτώσεις στις αποδοχές και τα επιδόματα
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει αυτόματα σε αναπροσαρμογή τόσο των τριετιών όσο και μιας σειράς επιδομάτων. Παράλληλα, θα αυξηθεί το βασικό ημερομίσθιο των ανειδίκευτων εργατών, ενώ θα υπάρξει θετική επίδραση και σε επιδόματα ανέργων και εποχικά εργαζομένων.
Επιπλέον, το επίδομα γάμου θα προσαρμοστεί ανάλογα, όπως και οι κατώτατες αποδοχές που περιλαμβάνουν προϋπηρεσία. Σήμερα, οι καθαρές κατώτατες αποδοχές ανέρχονται σε 710 ευρώ (830 ευρώ μικτά) και αποτελούν τη βάση υπολογισμού των επιδομάτων.
Με την προσθήκη των τριετιών, οι αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:
Χωρίς προϋπηρεσία: 830 ευρώ για άγαμους και 913 ευρώ για έγγαμους (83 ευρώ επίδομα γάμου).
Μία τριετία: 913 ευρώ για άγαμους και 996 ευρώ για έγγαμους.
Δύο τριετίες: 996 ευρώ για άγαμους και 1.079 ευρώ για έγγαμους.
Τρεις τριετίες: 1.079 ευρώ για άγαμους και 1.162 ευρώ για έγγαμους.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ενισχύσουν το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων, διαμορφώνοντας μια πιο δίκαιη και διαφανή βάση για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών.
Δείτε επίσης Προσωπικός αριθμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Πού και πώς θα χορηγείται