Όπως όλα δείχνουν,  αύξηση του 4%-6% προτείνει στην εισήγησή του το ΚΕΠΕ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της εισήγησης του ΚΕΠΕ βασίστηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων (που λόγω υψηλού πληθωρισμού δέχεται πιέσεις), αλλά και στις αντοχές των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται λόγω της κρίσης στο Ουκρανικό μέτωπο.

Ο υπουργός θα κάνει την εισήγησή του προς το υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν τις εορτές του , ενώ η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Πάντως οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε πιο γενναία , ώστε ο νέος κατώτατος να ξεπεράσει τα 700 ευρώ (από 703 έως 710 ευρώ). Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, η τελική πρόταση Χατζηδάκη θα κλειδώσει σε επίπεδα μεταξύ 6% και 8% (πέραν του 2%) ώστε να καλυφθεί ο υψηλός πληθωρισμός που ροκανίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 703 κατ ελάχιστον έως 716 ευρώ την Πρωτομαγιά. ​​​​​​

Εάν η αύξηση είναι 7%, τότε ο νέος θα φτάσει στα 710 ευρώ. Με μια πιθανή αύξηση 7% τώρα συν 2% τον περασμένο Ιανουάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί συνολικά 9% το 2022 με αποτέλεσμα να καλύψει τον πληθωρισμό – μαμούθ του Μαρτίου που κυμάνθηκε στο 8,9%.

Σε ποιο ύψος θα ανέλθουν οι μέσοι μισθοί μετά την αύξηση του

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025