Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συγκρατημένη θα είναι τελικά η

Όπως γίνεται γνωστό, στα χέρια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται το τελικό πόρισμα , με την Ανεξάρτητη Αρχή Εμπειρογνωμόνων να χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών προτείνοντας αύξηση κατά 5% και το ΚΕΠΕ να τάσσεται υπέρ μιας αύξησης στον κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο από 4,5% έως και το πολύ 7,5%.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο πόρισμα, οι μικρές επιχειρήσεις στις οποίες η χρήση του κατώτατου μισθού είναι πιο διαδεδομένη είναι σαφώς πιο εκτεθειμένες στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει μια μεγάλη αύξησή του. Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής και εφόσον ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 765 με 770 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει για 650.000 με 700.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Απριλίου. Βάσει του σχετικού νόμου, ο κ. Χατζηδάκης που έλαβε χθες την οριστική, αλλά όχι δεσμευτική γι’ αυτόν πρόταση του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει την Παρασκευή 3 Μαρτίου να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη νέα αύξηση και, εφόσον αυτή εγκριθεί, να υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αφού έλαβε υπόψη της τόσο τις προτάσεις-εισηγήσεις των φορέων, ερευνητικών ινστιτούτων και κοινωνικών εταίρων, όσο και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά πως «το επίπεδο κατώτατων μισθών στο τέλος του 2022 ήταν ικανοποιητικό και είναι θεμιτή μια αύξηση που θα αναπληρώνει την προβλεπόμενη απώλεια πραγματικού εισοδήματος των χαμηλόμισθων λόγω του πληθωρισμού (+4,4%) και θα ακολουθεί την αναμενόμενη αύξηση της πραγματικής παραγωγικότητας (+0,6%)». Συνεπώς εισηγείται αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου κατά 5%.

Στο ίδιο, τελικό κείμενο το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης για το 2023, θέτοντας ως ελάχιστη αύξηση το 4,5%. Από την άλλη πλευρά, για λόγους κοινωνικής ισότητας θεωρεί πως είναι σκόπιμο να μην ξεπεράσει την αύξηση που δόθηκε στους περισσότερους συνταξιούχους (7,75%). Στο πόρισμα σημειώνεται ότι το 7,75% ενσωματώνει και την όποια αναμενόμενη ευνοϊκή αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας. Συνεπώς προτείνει μια αύξηση στον κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο από 4,5% έως 7,5%.

Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού από 713 ευρώ που είναι σήμερα, προκειμένου, κατά το δυσμενέστερο σενάριο, να ανέλθει στα 748,6 με 752 ευρώ (+5% έως 5,5%) και να φθάσει στα 766,5 ευρώ (+7,5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025