Το βιβλίο με τις φορολογικές δαπάνες ανοίγει ξανά το οικονομικό επιτελείο αναζητώντας φοροαπαλλαγές που μπορούν να περικοπούν, ώστε να κλείσει το κενό των 600 εκ. ευρώ που επιμένουν να βλέπουν οι δανειστές για το 2018.
Στα νέα μέτρα που έχουν συμπεριλάβει οι δανειστές στο κείμενο του νέου Μνημονίου περιλαμβάνονται η κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2017, καθώς επίσης και η περικοπή κοινωνικών παροχών και δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
Εξειδικεύοντας, μάλιστα, τις απαιτήσεις τους για κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι δανειστές υποδεικνύουν συγκεκριμένα να καταργηθούν η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, η έκπτωση των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από το φόρο εισοδήματος και η αυτοτελής φορολόγηση για τις αμοιβές των ναυτικών. Για τους ναυτικούς εισηγούνται εναλλακτικά την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών τους.
Ωστόσο οι απαλλαγές αυτές δεν φαίνεται να έπεισαν τους δανειστές αφού μετά από την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου αποφάσισαν να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις και νέα μέτρα καθώς αυτά που παρουσίασε το υπουργείο οικονομικών καλύπτουν περίπου τα μισά από την τρύπα του 2018.
Πλέον εκτός από τη μεγάλη φορολογική δαπάνη του αφορολόγητου μένουν λίγες επιμέρους φοροαπαλλαγές οι οποίες, αν περικοπούν, θα ανοίξουν ξανά ένα κύκλο αντιδράσεων από αυτούς που θα τις χάσουν.
Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν είναι:
1) Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (13%) που εξακολουθούν να ισχύουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ύδρευση
2) Η απαλλαγή των εκπαιδευτικών και των ιατρικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.
3) Οι εξαιρέσεις αγροτών και αλιέων από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
4) Τα αφορολόγητα όρια ύψους 150.000-300.000 ευρώ που ισχύουν στις περιπτώσεις γονικών παροχών ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις κληρονομιών και δωρεών ακίνητης περιουσίας προς συγγενείς πρώτου βαθμού.
5) Τα αφορολόγητα όρια των 200.000-250.000 ευρώ που ισχύουν για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές πρώτης κατοικίας.
6) Η απαλλαγή των αγροτεμαχίων, των αγρών, των βοσκοτόπων και των λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.
7) Οι μερικές και οι ολικές απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που ισχύουν για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, για ανάπηρους και πολύτεκνους.
8) Η εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης μειωμένων κατά 30% για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
9) Οι απαλλαγές από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης οι οποίες ισχύουν για τους υποαπασχολούμενους και τους περιστασιακά απασχολούμενους, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα από τόκους ή και από ακίνητα.
10) Οι μερικές ή ολικές απαλλαγές πολλών επιδομάτων και αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος.
11) Η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
12) Οι εξαιρέσεις ορισμένων κατηγοριών νομικών προσώπων από τη φορολογία εισοδήματος.
13) Οι απαλλαγές των αγροτικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων μέχρι τα 12.000 ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.
14) Οι εξαιρέσεις ορισμένων εισοδημάτων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
15) Οι απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και για τις μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους.