«Καταιγίδα» πλειστηριασμών αναμένεται στο προσεχές διάστημα, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2019 έχουν προγραμματιστεί συνολικά 24.941, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς.
Μάλιστα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον νόμο Κατσέλη -όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα- στον προθάλαμο του ειρηνοδικείου πρόκειται να βρεθούν και ακίνητα πολύ μικρότερης αξίας από την ισχύουσα. Σήμερα, ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη καλύπτει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.
Ωστόσο, χθες ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον SSM και τις ίδιες τις τράπεζες να ζητούν αυστηροποίηση της προστασίας των δανειοληπτών, προτείνοντας να μειωθεί το όριο κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν την σκληρή πραγματικότητα. Το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια έφθαναν τα 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις 3,9% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. Σήμερα, επί συνόλου δανείων περίπου 60 δισ. ευρώ τα 27,5 δισ., δηλαδή ποσοστό 44,3% είναι προβληματικά. Μάλιστα, το 658,1% των μη εξυπηρετούμενων δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, έχουν φθάσει να έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, με αποτέλεσμα να αναμένεται να οδηγηθούν στο ειρηνοδικείο στο προσεχές διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1%, κοινώς τα περισσότερα προβληματικά στεγαστικά δάνεια είναι πλέον «κόκκινα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνονται ακόμα και σπίτια που ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει από τους Θεσμούς την παράταση ισχύος των σημερινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, κάτι που αναμένεται να συναντήσει την σθεναρή αντίσταση τόσο του SSM όσο και των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει και συμφωνήσει με τους Θεσμούς για την εφαρμογή μοντέλου ανάλογου με της Κύπρου, τα κριτήρια θα είναι επίσης πολύ αυστηρά και θα καλύπτουν μόνο τα πολύ αδύναμα νοικοκυριά. Με βάση το μοντέλο της Κύπρου, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης, που θα συμφωνεί ο δανειολήπτης με την τράπεζα, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν ο διακανονισμός θα γίνεται επί τη βάσει της τρέχουσας αξίας του ακινήτου, ενσωματώνοντας έτσι κάποιο «κούρεμα» σε σχέση με το αρχικό δάνειο.