Η αποστολή 1,4 εκατ. ειδοποιητηρίων σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους) είναι από σήμερα το μεγάλο στοίχημα για τον νεοπαγή ΕΦΚΑ, το υπερ-ταμείο που σηκώνει το βάρος της ενοποίησης και ταυτόχρονα της υλοποίησης όλων των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Βάσει του σχεδιασμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα πρώτα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές, στο 20% του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του 2015, θα ξεκινήσουν να στέλνονται από σήμερα με στόχο όλοι οι ασφαλισμένοι να λάβουν ενημέρωση, αλλά και τον 25ψήφιο κωδικό πληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης, ήτοι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού μέσω του διακριτού κωδικού εντολής 25 ψηφίων.

Προσοχή όμως: Για τις εισφορές που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/16 οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία που ίσχυε καθώς αυτές θα εισπράττονται μέσω των «παλαιών» συστημάτων.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να ανοίξει και η αντίστοιχη ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του ταμείου, www.efka.gov.gr, όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

Για τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες, που πλέον θα λέγονται «ασφαλισμένοι με βάση το άρθρο 39» η κατώτατη εισφορά καθορίζεται στα 167,95 ευρώ το μήνα.

Για τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ισχύουν εκπτώσεις σύμφωνα με το άρθρο 96, οι κατώτατες εισφορές ξεκινούν από 108,17 ευρώ (για δραστηριότητα 0-2 ετών) έως 120,47 ευρώ (για δραστηριότητα 3-5 ετών).

Εκπτώσεις 5% έως 50% σύμφωνα με το άρθρο 96 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ για την περίοδο 1/1/2017 – 31/12/2020. Εφαρμόζονται κλιμακωτά, μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τα 7.033 ευρώ (ή τα 4.922 ευρώ για τους νέους επιστήμονες).

Για τους αγρότες, που πλέον είναι οι «ασφαλισμένοι με βάση το άρθρο 40» η κατώτατη μηνιαία εισφορά ορίζεται στα 86,98 ευρώ, και ισχύει για το 2017, εφόσον είχαν καθαρό ετήσιο εισόδημα το 2015 από μηδέν ως και 4.923 ευρώ.

Αυτή η κατώτατη εισφορά για τις ίδιες εισοδηματικές κατηγορίες αγροτών αυξάνει στα 95,18 ευρώ το μήνα για το 2018, στα 103,39 ευρώ το μήνα για το 2019, στα 107,49 ευρώ το μήνα για το 2020, στα 109,54 ευρώ το μήνα για το 2021 και στα 11,59 ευρώ το μήνα για το έτος 2022 και κάθε έτος από τότε και στο εξής.

Υψηλότερες εισφορές θα πληρώσουν όσοι έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα πάνω από 4.923 ευρώ. Προσοχή, καθώς στις περιπτώσεις των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ισχύει ειδικός υπολογισμός. Η ανώτατη εισφορά ανέρχεται σε 1.242,49 ευρώ το μήνα για τους αγρότες και 1.589,49 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Να σημειωθεί ότι, με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ, ορίστηκε η παράταση μέχρι 31.3.2017 της καταβολής των εισφορών του Β εξαμήνου 2016 των μηχανικών που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ. Στην παράταση εμπίπτει και η εξαμηνιαία δόση έναντι αναδρομικών οφειλών που προβλέπονται από τον Ν. 3586/2011. Μάλιστα, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ επισημαίνει ότι για να διατηρηθεί η δυνατότητα των ευεργετημάτων και δικαιωμάτων (ρύθμισης, ασφαλιστικής ικανότητας/ενημερότητας, κλπ), θα πρέπει να καταβληθούν τα απαιτούμενα ποσά μέσα στα χρονικά όρια της νέας προθεσμίας.

Αγωνία για τα μπλοκάκια

Μεγάλη σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί στον αντίποδα, στους κόλπους χιλιάδων εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων επικρατεί χάος.

Εν μέσω της σύγχυσης που προκαλούν οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους για μείωση των μισθών, πατώντας στις γκρίζες ζώνες του νόμου. Το νέο σύστημα που εισάγει ο νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι είναι πολύπλοκο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νέο σύστημα που προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή του εργοδότη – αντισυμβαλλόμενου στην πληρωμή εισφορών, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας (προσοχή όχι μισθωτός) και αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών από 1 ή το πολύ 2 εργοδότες, «πετάει το μπαλάκι» στον ασφαλισμένο.

Αυτός οφείλει να εκδώσει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και να αναγράψει σε αυτό ότι υπάγεται στην ευνοϊκή ρύθμιση. Αν δεν τον πράξει, ο εργοδότης του δεν θα έχει υποχρέωση να καταβάλει τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές παρά την πρόβλεψη του νόμου και της εγκυκλίου. Αν βέβαια, οι δύο πλευρές αποφασίσουν από κοινού -παρά την πρόβλεψη του νόμου- να μην το κάνουν, ήτοι ο εργαζόμενος να καλύψει εξ ολοκλήρου τις εισφορές, δεν προβλέπεται από το νόμο καμία διαδικασία ελέγχου.

Ακόμη κι αν η εργασιακή σχέση «διαρραγεί» σε κάποια μελλοντική στιγμή, δεν υπάρχει κάποια νομική φόρμουλα ώστε ο εργαζόμενος να ζητήσει εκ των υστέρων την αναδρομική καταβολή των εργοδοτικών εισφορών. Το πιθανότερο βέβαια είναι η εργασιακή σχέση να «κλονιστεί» είτε μέσω της λύσης της συνεργασίας των δύο πλευρών, είτε στην καλύτερη περίπτωση μέσω της καθολικής επιβάρυνσης του εργαζόμενου (έμμεση μείωση αμοιβής).

Παράλληλα, έγκριτοι νομικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των μισθωτών με παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και θα αντιμετωπίζονται ως προς το θέμα των εισφορών ως ελεύθεροι επαγγελματίες (άρθρο 39) και των ελεύθερων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες που αμείβονται με δελτίο και θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί (στο εξής ασφαλισμένοι με βάση το άρθρο 38).

Τονίζουν δε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί πως θα γίνεται ο διαχωρισμός της διαρκούς επαγγελματικής δραστηριότητας από την ευκαιριακή, καθώς αποτελεί βασικό κριτήριο μαζί με τον αριθμό των εργοδοτών για το πως θα αντιμετωπιστούν (ως προς τις εισφορές) οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Euro2day