Η αναθεώρηση του συστήματος επιδότησης των ανέργων, όλων, δηλαδή, των επιδομάτων και των βοηθημάτων που πηγαίνουν στην εισοδηματική στήριξη των ανέργων, περιλαμβάνεται στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή περίοδο, δήλωσε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό News24/7.
Όπως είπε, το σύστημα θα αναθεωρηθεί συνολικά με βάση τα δεδομένα, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Η κ. Καραμεσίνη διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες που είναι στην πιο ευάλωτη θέση θα τύχουν μεγαλύτερης προσοχής. «Η μακροχρόνια ανεργία καλύπτει μεγάλο ηλικιακό φάσμα. Όποιος είναι πάνω από 45 ετών, έχει λίγες ευκαιρίες να μπει στην αγορά εργασίας» εξήγησε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, σημείωσε ότι ένας μακροχρόνια άνεργος με αναπηρία εντάσσεται στις ευάλωτες ομάδες, ενώ συμπλήρωσε ότι θα ληφθεί υπόψη και το μεγάλο χάσμα μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου ποσοστού ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700, ενώ 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι, δηλαδή, είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Επίσης, όπως τόνισε, μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από το επίδομα ανεργίας.
«Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι εφαλτήριο για τη διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας» υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη, επισημαίνοντας ότι, στη διάρκεια της κρίσης, ο προβληματισμός ήταν, αν τα συστήματα επιδότησης της εργασίας μπορούσαν να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά. Όπως δήλωσε, στα χρόνια των μνημονίων, περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας. «Η λογική μας είναι η εισοδηματική στήριξη, μέχρι να βρουν οι άνθρωποι δουλειά και η αύξηση των ευκαιριών που δίνονται στους ανέργους, για να βρουν δουλειά» αποσαφήνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας.
Μεταξύ άλλων, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ είπε ότι συνολικά δίνεται 1,5 δισ. το χρόνο για την ανεργία- σε επιδόματα και προγράμματα.