: «Τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος στην βόρεια Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε, από Φλεβάρη και μετά, έχει πιο ήπια τα χαρακτηριστικά σε σχέση με την Αθήνα και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει μια προοδευτική αύξηση», ανέφερε ο ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Για τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, τα , την κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Αττική, αλλά και το κλείσιμο του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένες περιοχές τοποθετήθηκε μιλώντας στο Newsbomb  ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος

Ερωτώμενος για το αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού ο καθηγητής ανέφερε πως «οχι» συμπληρώνοντας πως από τα στοιχεία δεν φαίνονται σημάδια καθόδου του τρίτου κύματος, «είμαστε σε μια αυξητική πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας στη συνέχεια ο καθηγητής, παρά την αυξητική τάση που υπάρχει στα λύματα της Θεσσαλονίκης, αυτά δεν μεταφράζονται σε πολλές εισαγωγές και αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς ρόλο σε αυτό έχει παίξει η ανοσία και ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών.

«Τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος στην βόρεια Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε, από Φλεβάρη και μετά, έχει πιο ήπια τα χαρακτηριστικά σε σχέση με την Αθήνα και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει μια προοδευτική αύξηση».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο υπάρχει αυτή τη στιγμή απώλεια ελέγχου της πανδημίας στην κοινότητα. «Τα κρούσματα δεν πέφτουν, η μόλυνση είναι μεγάλη, έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού». Κάτι αντίστοιχο όπως είπε είχε συμβεί στη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο κατά το δεύτερο κύμα, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουμε μεγαλύτερη έκταση της πανδημίας από τότε.

Ερωτώμενος στη συνέχεια για τα self test και κατά πόσο προσθέτουν κάποιο «μαξιλάρι ασφαλείας», ανέφερε ότι αυτά τα τεστ δίνονται στον πληθυσμό για να βρούμε παραπάνω κρούσματα και να τα απομονώσουμε. «Δεν αφορούν μόνο την ασφάλεια της ανθρώπινης δραστηριότητας», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για πείραμα που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν έχουν δοκιμαστεί πουθενά αλλού»

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι συμφωνεί, υπό προϋποθέσεις τονίζοντας «αυτό θα έπρεπε να εξαρτάται από το αν έχουμε εξασφαλίσει τους όρους του υγειονομικούς ώστε αυτή η συνάθροιση που θα γίνει είτε σε χώρους εκπαίδευσης είτε σε χώρους εργασίας δεν θα προκαλέσει αύξηση της μολυσματικότητας». Όπως είπε ο καθηγητής «αυτό το πείραμα να ανοίξουμε την δραστηριότητα ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία γίνεται πρώτη φορά. Συνήθως κλείναμε με τέτοια δεδομένα».

«Σε αυτή τη φάση, τα κρούσματα είναι 10 φορές παραπάνω από αυτά που ανακοινώνονται και υπάρχει η τρομακτική πίεση στην Αθήνα με ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία να βρίσκεται στο 100%», ανέφερε.

Τέλος, ο κ Καπραβέλος χαρακτήρισε μελανό σημείο της επιτροπής το κλείσιμο του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι τα πράγματα στη πόλη είναι πιο ήπια από ότι στην Αθήνα, όπου δήθεν ανοίγουν τα καταστήματα επειδή συμβάλουν ελάχιστα στη διασπορά, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση έφερε αναταραχή στον κόσμο της συμπρωτεύουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025