Η Κομισιόν δεν έχει συναινέσει στην κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου το 2020, όπως σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και υπενθυμίζει στην Αθήνα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει τη δανειακής σύμβασης.
Στη βάση της δέσμευσης αυτής το ελληνικό δημόσιο έλαβε ήδη δάνεια για το σχηματισμό δημοσιονομικού μαξιλαριού και σημαντική ελάφρυσνη του χρέους της χώρας, με αναδιάρθρωση, μετάθεση πληρωμών, περίοδο χάριτος και μηδενικά επιτόκια.
Η Κομισιόν προειδοποιεί μάλιστα ότι η κατάργηση του μέτρου, που είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό, αναστρέφει δεσμεύσεις σε σχέση με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δημιουργία φορολογικού χώρου για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.
Αναλυτικά σχετικά με τη νομοθεσία για την ανάκληση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση στην Αθήνα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο real.gr. αναλυτικά τα εξής: “Σημειώνουμε το σχετικό νομοσχέδιο που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο”.
“Η συνολική φορολογική δέσμη που συμφωνήθηκε το 2017, η οποία περιελάμβανε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020, αποσκοπούσε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δημιουργία φορολογικού χώρου για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος που ενισχύουν την ανάπτυξη”, υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος.
“Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να στηρίξει μια θετική οικονομική προοπτική και να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της”, καταγράφει.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών των θεσμών, συνέχεια σε σχέση με τη συγκεκριμένη κίνηση θα δοθεί τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά και στην επόμενη έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία που θα εκδοθεί το φθινόπωρο και συνδέεται με την εκταμίευση κερδών επί ελληνικών ομολόγων και μηδενισμό επιτοκίων δανείων του EFSF για το επόμενο εξάμηνο.
Το μέτρο αποτελούσε το 2017 απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση και την έγκριση της δανειακής σύμβασης από το γερμανικό κοινοβούλιο. Συνομολογήθηκε δε κατά το eurogroup της Μάλτας τον Απρίλιο του ίδιου έτους».