Καμία συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα με τους δανειστές ! Αυτό παραδέχεται κορυφαία πηγή στην κυβέρνηση και εξηγεί πως το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup είναι:

Πρώτον, να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για ένα νέο γύρο συζητήσεων, σχετικά σύντομο. Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι “μένει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει […] δουλειά που θα γίνει στην Αθήνα”.

​Δεύτερον, να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις αλλά και θετικά μέτρα, “να σχεδιαστεί”, δηλαδή, “ένα ισορροπημένο πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει από τη μια πλευρά, τις προσπάθειες που θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει [η Ελλάδα] και από την άλλη, θετικά μέτρα για την ανάπτυξη”, όπως τόνισε και χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Θεωρητικά πρόκειται για μια καλή συμφωνία που, όμως, μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως -όπως, άλλωστε, όλες οι συμφωνίες. Σίγουρα η απόφαση του Eurogroup αποτελεί θετική εξέλιξη και μείωσε σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα ωστόσο όπως ομολογούν μετριοπαθή στελέχη δεν φαίνεται να διασφαλίστηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος -προκειμένου να χαρακτηριστεί βιώσιμο- που θα επιτρέψει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE). Οι δηλώσεις, μάλιστα, της Κρ. Λαγκάρντ, αμέσως μετά τη συνάντησή της με την Αν. Μέρκελ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Η Κρ. Λαγκάρντ, σε πλήρη σύμπλευση με την (προεκλογική…) Αν. Μέρκελ, κλώτσησε το τενεκεδάκι του χρέους για μετά το τέλος του προγράμματος, όπως επιθυμεί ο Β. Σόιμπλε. Συνέδεσε, μάλιστα, την αναδιάρθρωση του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ “ξέχασε” τα περί κουρέματος που διατυμπάνιζε το Ταμείο για το ελληνικό χρέος. “Ο όγκος της αναδιάρθρωσης” του χρέους, είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ, “θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος”. Για να τονίσει ότι “αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα κούρεμα, εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά μια σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων”. Με δυο λόγια: ελάφρυνση αν η Ελλάδα κάνει το μάθημα της ή όπως γλαφυρά το περιέγραψε κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σκάσε και σκάβε…

Η χαριστική βολή, όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου, είναι η δήλωσή της κ. Λαγκάρντ, ότι “χρειάζεται πολλή δουλειά προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ”. Τόσα χρόνια, μας λέει ο ίδιος αξιωματούχος, “αναλύουν την ελληνική οικονομία και δεν έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο χειρότερα είναι για την οικονομία; Τι ακριβώς επιζητούν; Την καταστροφή της χώρας;” Στην ουσία, μας είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στη διαπραγμάτευση, με την μείωση του αφορολόγητου (από την 01.01.2019) καθώς και με την σταδιακή μείωση των συντάξεων (από την 01.01.2020) η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς να κερδίζει το παραμικρό σε χρέος. Η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με την ανάλυση του ίδιου στελέχους μας είπε :””κάντε μεταρρυθμίσεις και το 2018, με το τέλος του προγράμματος ξαναμιλάμε για το χρέος Ποιος ζει ποιος πεθαίνει…”.

Εν κατακλείδι: Η συμφωνία είναι ασαφής, μπορεί να κρύβει τον διάβολο στις λεπτομέρειες, ενώ δεν διασφαλίζει μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Με τρεις λέξεις: τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025