H πάνω στις 51 κατηγορίες προϊόντων έχει «κλείσει».

 

 Πώς θα γίνεται η σύγκριση τιμών

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γιάννη Δοξαρά, διευθύνων σύμβουλος της WARPLY, που μίλησε στην τηλεόραση του OPEN, 20 αλυσίδες σουπερμάρκετ συμμετέχουν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής επιτρέποντας στον πολίτη να ψάξει με την κατηγορία του προϊόντος ή της μάρκας και να βρει τη φθηνότερη τιμή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση του καλαθιού του νοικοκυριού ο καταναλωτής θα μπορεί να μπει στην εφαρμογή και να κάνει κλικ σε κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ και να βλέπει τα προϊόντα του καλαθιού και τις τιμές τους ενώ θα μπορεί να φτιάχνει και το δικό του καλάθι βλέποντας σε ποια αλυσίδα το σύνολο της λίστας είναι φθηνότερη.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να δει τα προϊόντα για κάθε σούπερ μάρκετ ξεχωριστά. «Μπορεί ένα σουπερ μάρκετ να βάζει για παράδειγμα στα άλευρα ένα δύο ή όσα προϊόντα θέλει, είναι στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας», δήλωσε.

Ο καταναλωτής θα μπορεί επίσης να πληκτρολογεί ένα προϊόν (για παράδειγμα μακαρόνια) και να συγκρίνει τις τιμές στις 20 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή να βάλει στο δικό του «καλάθι» όσα προϊόντα επιθυμεί και τελικά να συγκρίνει το τελικό ποσό για να δει το συμφέρον του. Δεν χρειάζεται να κάνε αναζήτηση για κάθε προϊόν ή για κάθε σούπερμάρκετ ξεχωριστά.

Όπως έδειξε η εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του OPEN, στο κάτω μέρος της εφαρμογής θα υπάρχει ξεχωριστό μπάνερ «Το Καλάθι του Νοικοκυριού», στο οποίο οι καταναλωτές θα βλέπουν όλες τις αλυσίδες και τα προϊόντα τους. Πρόκειται δηλαδή για ξεχωριστή υποκατηγορία μέσα στην εφαρμογή.

 

Ειδικότερα, αν και η παρουσία των λεγόμενων προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας» θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στα καλάθια που θα παρουσιάσουν οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εν τούτοις .

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες του υπ. Ανάπτυξης σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η εφαρμογή του μέτρου με πρώτη και κύρια την επέκταση της πλατφόρμας e-καταναλωτή όπου θα δηλώνονται τα προϊόντα του «καλαθιού» από κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και θα τηρείται ιστορικό εξέλιξης τιμής.

Χθες, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση που εξειδίκευε τα του μέτρου, στο υπ. Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Αδ. Γεωργιάδη και τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων – του ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου και του διοικητή της ΔΙΜΕΑ κ Χαράλαμπου Μελισσινού. Στη σύσκεψη καθορίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με την έναρξη ισχύος του «καλαθιού του νοικοκυριού» καθώς και το πλάνο των ελέγχων που θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στην πρωτότυπη δράση με την οποία θα επιχειρηθεί να μπει φρένο στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και την προστασία –κυρίως- των ευάλωτων νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση επειδή δεν αποκλείονται προβλήματα πρακτικής – τεχνικής φύσης κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου συμφωνήθηκε να υπάρξει κάποιου είδους ευελιξία απ’ την πλευρά των ελεγκτικών Αρχών.

Το μέτρο ξεκινά και επισήμως από αύριο, 2 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και δημοσιοποιήθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ως τις 9 το πρωί της Τετάρτης οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν κοινοποιήσει στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Ανάπτυξης e-καταναλωτής τα προϊόντα του “καλαθιού του νοικοκυριού” και παράλληλα να τα διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό. Το ίδιο πράγμα θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα με στόχο να αλλάζει η σύνθεση του “καλαθιού” και να αποφευχθούν φαινόμενα “πανικού” και υπεραποθεματοποίησης.

Η πρώτη λίστα

Οι 51 κατηγορίες προϊόντων μέσα απ’ τις οποίες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα κάνουν την επιλογή τους για να διαμορφώσουν τη δική τους πρόταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι:

1 Ρύζι
2 Ψωμί για τόστ
3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
4 Φρυγανιές
5 Μακαρόνια Νο 6
6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)
8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα
9 Κατεψυγμένα ψάρια
10 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
11 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
12 Γάλα φρέσκο πλήρες
13 Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά
14 Γάλα εβαπορέ
15 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
16 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
17 Τυρί φέτα
18 Τυρί γκούντα
19 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
20 Χυμός τομάτας διατηρημένος
21 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
22 Μαργαρίνες
23 Παρθένο ελαιόλαδο
24 Ηλιέλαιο
25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
26 Λευκή ζάχαρη
27 Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)
28 Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)
29 Ελληνικός καφές
30 Στιγμιαίος καφές
31 Γαλλικός καφές
32 Τσάι ή χαμομήλι
33 Κακάο σε σκόνη
34 Χυμός πορτοκάλι
35 Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά
36 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
37 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
38 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
39 Χαρτί κουζίνας
40 Χαρτί υγείας
41 Οδοντόκρεμες
42 Σερβιέτες
43 Ταμπόν
44 Σαμπουάν
45 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
46 Πάνες ακράτειας
47 Πάνες για μωρά
48 Μωρομάντηλα
49 Σαμπουάν για μωρά
50 Τροφές για σκύλους
51 Τροφές για γάτες

 

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο είναι υποχρεωτικό για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ ενώ σε αυτό μπορούν να υπαχθούν και άλλες επιχειρήσεις λιανικής ανεξαρτήτως μεγέθους, εφόσον το επιθυμούν, αρκεί να ακολουθούν τα προβλεπόμενα της σχετικής νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και της υπουργικής απόφασης. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .

ΔΙΜΕΑ

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025