Oι ειδικοί προειδοποιούν για το πόσιμο νερό στις περιοχές που έχουν «χτυπηθεί» από την κακοκαιρία Daniel, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και σε πολλές να διακοπεί η υδροδότηση για μέρες.

Ο παιδίατρος, Γιώργος Χαρίτος, ανέφερε ότι έχουν εμφανισθεί πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο, ακόμη και το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως το νερό που παρέχεται από τον Δήμο, μιλώντας στο magnesianews.

«Θέλω να προσέξετε. Οι βρύσες στον Βόλο άνοιξαν. Αρχικώς ήρθε κάτι ανάμεσα από νερό και Yoko Choco (σ.σ. παρομοίωση με το σοκολατούχο γάλα), η παροχή γίνεται διαλειμματικά, φαίνεται ότι το νερό σταδιακά είναι λίγο πιο διάφανο. Επαναλαμβάνω, φαίνεται Το νερό που λαμβάνουμε είναι γεώτρησης, οι πηγές του Πηλίου έχουν καταπλακωθεί, τα αντλιοστάσια καταστράφηκαν. Αυτό είναι σαφές. Ρωτούν πολλοί φίλοι τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό.

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση κ.ά. Πρέπει να καταλάβετε ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μία πόλη σε κρίση, 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ.

Όσοι έχουμε παιδιά, πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ρίσκα, ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε ΚΑΘΕ λούσιμο καταπίνουν νερό.

Πολλοί μας έχουν στείλει μηνύματα ότι έπλυναν τα πιάτα που είχαν γίνει σωρός. Άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό, τα οποία στην συνέχεια έβαλαν στον αποστειρωτή. Δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 ώρες κιόλας) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας, το οποίο σε μία πόλη βρώμικη με το δίκτυο κατεστραμμένο και χωρίς πόσιμο νερό, δεν το λες και ευτυχή συγκυρία. Παρακαλώ προσέξτε.

“Πιο διάφανο” νερό δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων. Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία. Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι. Όσοι έχετε στην βρύση σας ΚΑΛΟ φίλτρο (αντίστροφη όσμωση με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κ.ά. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βράστε το πριν την χρήση. Σας παρακαλώ πολύ. Είναι η απολύτως λανθασμένη στιγμή για να πάρετε ρίσκα. Μέχρι να έχουμε μία ακριβή και επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του νερού που φθάνει στις βρύσες μας, είναι η μόνη τίμια απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω», σημείωσε ο παιδίατρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025