Από τις πρωινές ώρες σήμερα η ξεκίνησε με ασθενή φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, ενώ η κακοκαιρία «Μήδεια», άρχισε την επέλασή της.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό, που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας, θα πλησιάζει τη χώρα μας.

Κατά την πρώτη φάση της «Μήδειας» το Σαββατοκύριακο αναμένονται:

-Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία

-Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια σήμερα. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο

-Πυκνές χιονοπτώσεις σήμερα, αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας

-Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

-Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή και στα κεντρικά.

στην Αθήνα

Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο).

Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).

και τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

Χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η κακοκαιρία “ Μήδεια”, στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να κοπάσει η κακοκαιρία, τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, αλλά και οι δήμοι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι, ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια.

Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα της, παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι της ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ψύχους

Μέτρα ετοιμότητας με μηχανήματα και αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή, στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει της κακοκαιρίας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας. Επίσης συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025