: Βαρύς θα είναι φέτος ο χειμώνας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Τι είναι τα φαινόμενα «Λα Νίνια» και «πολική δίνη» που θα επηρεάσουν τον καιρό.

Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Το φαινόμενο Λα Νίνια, που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, όπως φαίνεται θα επηρεάσει και την Ευρώπη και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα τον επερχόμενο . Εκτός όμως από το Λα Νίνια, οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι αναφέρουν πως και άλλοι παράγοντες, όπως η συμπεριφορά της πολικής δίνης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον φετινό χειμώνα σε Ευρώπη και Αμερική.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ήδη δεχτεί αξιόλογες βροχοπτώσεις στις αρχές του Φθινοπώρου, ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Accuweather, Tyler Roys, το σκηνικό μπορεί να παραμείνει έτσι και τον χειμώνα και χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, Ισπανία και η Πορτογαλία να έχουν ισχυρές καταιγίδες.

Αν επαληθευτούν τα για την ανατολική και νότια Ευρώπη η «Πολική Δίνη» που θα προκαλέσει η Λα Νίνια μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα μας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να φέρει χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Επίσης μεγάλο ρόλο θα παίξει ο Πολικός Αεροχείμαρρος, ο οποίος γενικά περιορίζει τις αέριες μάζες να κινηθούν προς τα νότια.

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρος (Jet stream)

Οι αεροχείμαρροι είναι ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών σε ύψος 10-15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους, μεταξύ δηλαδή τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας. Συνιστούν ζώνες πού εκτείνονται σέ μήκος χιλιάδες χιλιομέτρων, ενώ έχουν πλάτος μερικές εκατοντάδες και πάχος μερικά μόνο χιλιόμετρα. Σχηματίζονται στο διαχωριστικό όριο μεταξύ θερμών αερίων μαζών και ψυχρών της ανώτερης τροπόσφαιρας (τροπόπαυση) και κατευθύνονται εν είδει τεραστίου δράκοντος από δυσμάς προς ανατολάς με συχνές μετατοπίσεις κατά την πορεία τους.

Με περίσσιο ρίσκο πλημμυρών και γενικά ένα πλούσιο υετικό και βαρομετρικό μοτίβο φαίνεται να κυλά ο χειμώνας του 2021-2022 σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής εταιρείας AccuWeather Inc. Ενώ η πληθώρα υετικών ποσοτήτων φαίνεται σύμφωνα και με την παρακάτω φωτογραφία να επηρεάζει και τη χερσόνησο των Βαλκανίων καθώς και τις γειτονικές μας χώρες Ιταλία και Τουρκία.

Ενώ για τους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ, μάλλον ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα αφού σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η ανατολική Ευρώπη, όπου είναι η πρωτογενής πηγή ψυχρών αερίων μαζών για τη χώρα μας, θα έχει χαμηλές θερμοκρασίες και περιόδους βροχοπτώσεων αλλά και χιονιού. Στη χώρα μας η παρέλαση των βαρομετρικών συστημάτων ίσως συνδυαστεί και μία κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, με τα ορεινά να ντύνονται στα λευκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλυση που έκανε ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο «Λα Νίνια» το οποίο επηρεάζει κυρίως την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, ο έμπειρος προγνώστης καιρού εξήγησε πως για την ώρα οι προβλέψεις που γίνονται για το αν ο χειμώνας θα είναι «βαρύς» ή ήπιος και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι απλά εικασίες καθώς δεν υπάρχουν τα δεδομένα εκείνα που θα δώσουν μια σαφή πρόγνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025