Κατά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), την Παρασκευή, συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες του υπό επεξεργασία εργασιακού νομοσχεδίου.

Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στην παρατήρηση των εκπροσώπων της ΟΤΟΕ ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών που φέρνει η ψηφιακή εποχή, μεταξύ των οποίων και η , ανέφερε ότι η τηλε-εργασία αποτελεί ευκαιρία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις, αν ρυθμιστεί σωστά, «με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και με ειδικές πρόνοιες για επιμέρους ζητήματα, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα στην αποσύνδεση». Όπως τόνισε, οδηγός για τις ρυθμίσεις που θα έρθουν θα είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία. «Το θέμα είναι να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων εργαζομένων και επιχειρήσεων» υπογράμμισε.

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρέπεμψε ο Κ. Χατζηδάκης και για τις ρυθμίσεις που θα συνδέονται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάνοντας ειδική αναφορά σε πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, που θα αποτρέψει καταχρήσεις στην τήρηση των ωραρίων.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η φιλοσοφία πίσω από το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως είπε, είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας μαζί με τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της διαβούλευσης με φορείς, όπως η ΟΤΟΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς υπουργείου Εργασίας, πέραν του Κ. Χατζηδάκη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΟΤΟΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιώργος Μότσιος, ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Σαξώνης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καλλίρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025