«Μαζική και οργανωμένη ήταν και είναι η επίθεση της κυβέρνησης κατά της ελευθερίας της ενημέρωσης», είπε το βράδυ της Παρασκευής από την Πάτρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη», με τίτλο «Δημοσιογραφία και Δημοκρατία».

Όπως ανέφερε, «είδαμε την κυνική επιχείρηση ελέγχου του πεδίου των τηλεοπτικών αδειών, την απόπειρα του περιορισμού του αριθμού των αδειών, αλλά και την απόπειρα άλωσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης». Και από την άλλη πλευρά – συνέχισε – «παρακολουθούμε καθημερινά τον κατήφορο της δημόσιας τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που λόγω του δημόσιου χαρακτήρα τους θα έπρεπε να είναι τα πιο αντικειμενικά, τα πιο ακριβοδίκαια μέσα ενημέρωσης, αντί να μετατρέπονται σε κυβερνητικά φερέφωνα, ακυρώνοντας κάθε έννοια πλουραλισμού»: «Καθυβρίζουν την αντιπολίτευση με χυδαίους χαρακτηρισμούς και βάλλουν εναντίον όλων όσοι συμμερίζονται μία άλλη άποψη από τη δική τους. Ταυτόχρονα παρέχουν διαρκές και βολικό βήμα στα κυβερνητικά στελέχη για να προπαγανδίζουν ανέξοδα τις πολιτικές τους». Επίσης, ανέφερε ότι «χθεσινοί εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώθηκαν σε φίλους σε μία νύχτα και μεταβλήθηκαν σε εκδότες καινούργιων εντύπων, ξεχνώντας τα χρέη που είχαν από τα προηγούμενα. Νέα και παλιά τζάκια παράγουν τώρα τον ίδιο μαύρο καπνό και η οσμή της νέας διαπλοκής είναι ακόμα πιο αποκρουστική».

 

«Αυτές οι πρακτικές», τόνισε σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα τελειώσουν – και θέλω πάλι εδώ από την Πάτρα να στείλω ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα: Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα μέσα τους, για να ασκήσουν πίεση στην επόμενη κυβέρνηση, ώστε να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, να το ξεχάσουν. Η θεμιτή κριτική είναι, όχι απλά καλοδεχούμενη, είναι επιβεβλημένη. Ο έλεγχος της εξουσίας από τον Τύπο είναι συστατικό κάθε υγιούς δημοκρατίας. Εκβιασμοί όμως και συναλλαγές, δεν θα βρουν ανταπόκριση. Και επειδή κάποιοι έχουν καλοσυνηθίσει με τη σημερινή κυβέρνηση, τους συνιστώ να αλλάξουν πρακτικές».

«Σε ότι αφορά το κόμμα μας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα αποφύγω τα μεγάλα λόγια και περιορίζομαι να πω ότι έχουμε διδαχθεί, όχι μόνο από τα λάθη των άλλων, αλλά και τα δικά μας – και ο χώρος της ενημέρωσης έχει τραυματιστεί πολύ για να αναζητήσουμε λύσεις με παλιές θεραπείες. Απαιτείται μία συνολική επανεκκίνηση, ένα εντελώς νέο και ριζοσπαστικό πνεύμα, και αυτό σημαίνει (και δεσμεύομαι για αυτό) ότι εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί – πιστεύω, πολύ σύντομα – θα δείτε τα πρώτα δείγματα γραφής. Και αυτό σημαίνει αποκομματικοποίηση και αξιοκρατία στα δημόσια μέσα ενημέρωσης».

 

Αναφερόμενος στην ΕΡΤ, είπε ότι «η ΕΡΤ την οποία ξέρετε σήμερα, δεν έχει θέση στο τοπίο της ενημέρωσης, δεν αξίζει τα χρήματα που εσείς την πληρώνετε κάθε χρόνο, μέσα από το ετήσιο τέλος».

 

«Ο προσανατολισμός των δημόσιων μέσων μαζικής ενημέρωσης» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, «οφείλει να είναι η αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και η προσφορά, η παραγωγή περιεχομένου που ενδεχομένως τα ιδιωτικά κανάλια να μην βρίσκουν ελκυστικά, να μην τα βρίσκουν εμπορικά, προς όφελος των πολιτών χάριν των οποίων λειτουργούν, και οι προϋπολογισμοί τους πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι και το έργο τους υπόδειγμα διαφάνειας».

 

Όσον αφορά τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να ξεχάσουν κάθε προνομιακή σχέση με το κράτος, είναι όμως κι αυτά επιχειρήσεις και δρουν στο πλαίσιο οικονομικών και εργασιακών κανόνων, αλλά και ως οργανισμοί ενημέρωσης πρέπει να τηρούν αυστηρά την δεοντολογία».

 

Όπως πρόσθεσε, «οι ανεξάρτητες αρχές στο πεδίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ελευθερίας πληροφόρησης, σε συνέργειες με τις δημοσιογραφικές ενώσεις, τους ίδιους τους δημοσιογράφους, συγκροτούν ένα εποπτικό πλαίσιο που λειτουργεί συμπληρωματικά, όχι μόνο γνωμοδοτώντας, αλλά και παρεμβαίνοντας ουσιαστικά για την κατοχύρωση του πλουραλισμού στην ενημέρωση».

 

Επίσης είπε ότι «διασφαλίζεται μέσα από την πρότασή μας για την αναθεώρηση του συντάγματος, και η εγγύηση της πολυφωνίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα τίθεται και υποχρέωση για την κατά το δυνατόν εξάντληση της διαθέσιμης χωρητικότητας του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και αποκλείονται κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διαδικασία της αδειοδότησης». «Και βέβαια» συμπλήρωσε, «ως πρώτη κυβερνητική κίνηση θα είναι μία ειδική επιτροπή στο υπουργείο Επικρατείας, η οποία θα κληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο να εισηγηθεί λύσεις στο πλέγμα των πολλών και διαφορετικών προβλημάτων του Τύπου και ειδικά του περιφερειακού Τύπου».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «δυστυχώς ένα πνεύμα ολοκληρωτισμού πάει να δηλητηριάσει την δημόσια ζωή και επωάζεται στα ίδια τα λόγια του πρωθυπουργού, πως όποιος δεν συμφωνεί μαζί του είναι μη σκεπτόμενος, όποιος διαφωνεί με την κακή συμφωνία των Πρεσπών είναι μη σκεπτόμενος και όποιος διαδηλώνει για την άποψή του, είναι φασίστας».

 

«Δεν έχει ξαναζήσει η χώρα» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «τέτοια κατάντια, δηλαδή ο εν ενεργεία πρωθυπουργός να αποκαλεί περίπου ηλίθιους όσους πολίτες διαφωνούν με την πολιτική του. Είναι μεγάλη προσβολή στην δημοκρατία, δείχνει τον βαθμό έπαρσης και αλαζονείας του κ. Τσίπρα και της παρέας του, και η φράση αυτή και το στίγμα που τη συνοδεύει, θα τον ακολουθεί για πολύ καιρό».

 

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να αλώσει τη Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε: «Βλέπουμε υπουργούς να ασκούν προσβλητική κριτική κατά της Δικαιοσύνης, να εκθέτουν επώνυμα συγκεκριμένους δικαστές, βλέπουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να προεξοφλεί δικαστικές αποφάσεις, βλέπουμε στοιχεία μυστικών δικογραφιών να κοινοποιούνται αδιακρίτως, βλέπουμε κυβερνητικά στελέχη να επισκέπτονται ανώτατα δικαστήρια για να ενημερωθούν σχετικά με την εξέλιξη εκκρεμών υποθέσεων, βλέπουμε υποθέσεις να σέρνονται, πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται, προστατευόμενοι μάρτυρες να καταγγέλλονται ότι δέχονται πιέσεις και εισαγγελείς να αποπέμπουν ο ένας τον άλλον».

 

Μιλώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ιδρυτή και ιστορικό εκδότη της εφημερίδας «Γνώμη», Χρήστο Ι. Χριστόπουλο, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από περίπου ένα χρόνο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τιμούμε σήμερα τη μνήμη ενός ανθρώπου, που μέσα από την δικιά του ξεχωριστή προσωπική διαδρομή, δίδαξε δημοσιογραφική ευπρέπεια και δημοσιογραφικό ήθος».

 

Όπως επεσήμανε, «μεταλαμπαδεύει αυτές τις αξίες στην επόμενη γενιά, στον φυσικό του διάδοχο, τον Γιάννη Χριστόπουλο, αλλά και σε όλες και σε όλους τους εργαζόμενους στον δημοσιογραφικό όμιλο της «Γνώμης», καθώς επίσης και τη φλόγα μιας αντικειμενικής δημοσιογραφίας, η οποία γνωρίζει ότι μπορούν να συνυπάρχει η βαθιά ιδεολογική και πολιτική άποψη με την αντικειμενικότητα της ενημέρωσής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025