ΣΕΙΣΜΟΣ – Ταρακουνήθηκε σχεδόν όλη η χώρα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9:30. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων, νοτιοδυτικά των Κυθήρων.
Αν και υπήρξε ανησυχία, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι αυτή την ώρα κάποιες καταστροφές.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως ο σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή».
Κλειστά τα σχολεία σε Κύθηρα και Κίσσαμο Χανίων – Κανένα πρόβλημα για τα σχολεία της Αττικής
«Από Καστοριά από Φλώρινα από Ρόδο από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.
«Υπάρχει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έχει μεγάλο βάθος, είναι περίπου στα 50-60 χιλιόμετρα», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8.
«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
«Είναι μεγάλος σεισμός. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και κατά συνέπεια από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε τα Κύθηρα και την Κρήτη και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είχε επίκεντρο 26 χλμ. νότια των Αντικυθήρων.
Ο σεισμολόγος ανέφερε ότι ήταν σεισμός βάθους καθώς είχε μεγάλο εστιακό και υποθαλάσσιο βάθος. Στο αν είχε σχέση με τον χθεσινό μεγάλο σεισμό της Αλβανίας ο κ. Χουλιάρας σχολίασε κατηγορηματικά «όχι».
Τέλος ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «οι σεισμοί βάθους σπάνια προκαλούν ζημιές και δεν παράγουν μετασεισμικές ακολουθίες».
Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.
«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
«Σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς» λέει ο Λέκκας
Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία στο σεισμό που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα βορειοδυτικά της Κρήτης, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.
«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου “συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν τις 9.30 το πρωί ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας.