Η πρόκληση πλέον έγκειται στην υλοποίηση του σχεδιασμού και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τις υποδομές μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ιστορικό ρεκόρ στη διεθνή κατάταξη ως προς την ικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων σε πέτυχε η χώρα μας σύμφωνα με την 57η έκδοση του δείκτη του οίκου EY για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Renewable Energy Country Attractiveness Index RECAI).

Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατατάσσεται εφέτος στην 26η θέση (από 31η) μεταξύ 40 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα, ψηλότερα από χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η άνοδος της Ελλάδας στην υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη RECAI, αντανακλά τις σημαντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα ως προς την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ. Η πρόκληση πλέον έγκειται στην υλοποίηση του σχεδιασμού και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τις υποδομές μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Στην πρώτη θέση της κατάταξης παρέμειναν οι ΗΠΑ, καθώς η επανεισδοχή στη Συμφωνία των Παρισίων, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 50% – 52% μέχρι το 2030, και την παραγωγή 100% καθαρής από άνθρακα ενέργειας μέχρι το 2035, αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Κίνα, Ινδία, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ολλανδία και Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025