: Σε μείωση των χειρουργείων προχωρά το υπουργείο Υγείας από 1η Σεπτεμβρίου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα προκύψει από τις αναστολές όσων δεν εμβολιάζονται.

Όπως αποκαλύπτει το ΕΘΝΟΣ, ήδη έχει σχεδιαστεί η μείωση των λεγόμενων «ψυχρών» χειρουργικών επεμβάσεων στην περίπτωση που βγουν σε νοσηλευτές αλλά και άλλοι υγειονομικοί που σήμερα καλύπτουν βασικές ανάγκες στα χειρουργικά τμήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περιόδους της έκρηξης των οπότε και ήταν σε εξέλιξη και το lockdown, τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία είχαν μειωθεί ακόμη και κατά 80%, με εντολή του υπουργείου Υγείας. Αντίθετα, γινόταν σε μεγαλύτερο βαθμό στις ιδιωτικές κλινικές. Το γεγονός αυτό όμως επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις ήδη γεμάτες λίστες χειρουργείων στο ΕΣΥ, που αποτελούν τις λίστες προτεραιότητας.

Οι οδηγίες

Ήδη οι Διοικητές των Νοσοκομείων – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές – έχουν λάβει οδηγία από τις ΥΠΕ, να καταγράψουν με βάση το προσωπικό που δεν προτίθεται να , ποιες χειρουργικές κλινικές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις κενές θέσεις.

Στην περίπτωση αυτή θα γίνει μεταφορά εργαζομένων (νοσηλευτών κυρίως) ακόμη και από άλλα νοσοκομεία ή τμήματα, ενώ εάν και πάλι δεν καλυφθούν οι ανάγκες, θα κουρευτούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Όπως και στις προηγούμενες περιόδους έτσι και από αυτόν τον Σεπτέμβριο, όπου το πρόβλημα θα είναι διττό, καθώς αναμένεται και αύξηση αλλά και λιγότερο προσωπικό λόγω των αναστολών, τα μόνα περιστατικά που θα εξυπηρετούνται με ταχύτητα θα είναι τα επείγοντα στα χειρουργεία καθώς και τα ογκολογικά.

Πάντως, στην προηγούμενη καραντίνα, είχαν γίνει εκατοντάδες αναβολές τακτικών χειρουργείων με στόχο να μην υπάρξει διασπορά του . Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) ήταν στα κάγκελα για την απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας, ενώ ζητούσαν την αποκατάσταση των προγραμματισμένων επεμβάσεων ώστε να μην «καταρρεύσουν» οι δείκτες υγείας των πολιτών.

Ενδεικτικό πάντως το πόσο επηρέασε η πανδημία τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, προ της πανδημίας, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132.674 επεμβάσεις στη χώρα.

Την επόμενη χρονιά του covid το 2020, το ίδιο διάστημα δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έγιναν μόνο 89.589 χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση της τάξης του 32%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025