Οι εκδηλώσεις του ΥΠΑΙΘ είχαν επίκεντρο την καλλιτεχνική έκφραση και περιελάμβαναν ένα σύνολο δράσεων μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ελλάδα 2021.
Οι εκδηλώσεις του ΥΠΑΙΘ είχαν επίκεντρο την καλλιτεχνική έκφραση και περιελάμβαναν ένα σύνολο δράσεων μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών. Μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολή ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής μαθητών και σπουδαστών ΙΕΚ, βραβεύσεις μαθητών από σχολεία της Ελλάδας και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού διακριθέντων σε διαγωνισμό με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, συναυλίες και άλλες δράσεις αποτέλεσαν τον πυρήνα του εορταστικού προγράμματος.
Στην κεντρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, συμμετείχαν με ομιλίες η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Πρόεδρος της Επιτροπής ‘’Ελλάδα 2021’’ Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, οι Υφυπουργοί Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Απoστόλης Δημητρόπουλος, ο οποίος και συντόνισε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις φορέων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τη φετινή χρονιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν έργα ζωγραφικής και ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς, ενώ πραγματοποιήθηκε συναυλία των Μουσικών τμημάτων των Πανεπιστημίων Αθηνών, Ιονίου και Μακεδονίας.
Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων «αποτελεί έναν από τους θεματοφύλακες της ιστορικής παράδοσης της χώρας μας. Αφ’ ενός γιατί καλείται να εγγυηθεί τη διαφύλαξη, επιστημονική αξιοποίηση και ανάδειξη του πλούτου των Βιβλιοθηκών μας και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με τους πολύτιμους ιστορικούς θησαυρούς τους και τα μνημεία της εθνικής μας συνέχειας. Αφ’ ετέρου, και κυρίως, θα μου επιτρέψετε να πω, γιατί επωμίζεται το ιερό χρέος να μεταλαμπαδεύσει την ιστορική γνώση στα παιδιά μας, διαμορφώνοντας παράλληλα τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες για τη συγγραφή της σύγχρονης ιστορίας από μία νέα γενιά με εφόδια τη βαθιά κατανόηση της εξέλιξής μας, τις αξίες και τα ιδανικά μας.»
Αφού ευχαρίστησε «καθηγητές πανεπιστημίων, ΙΕΚ, εκπαιδευτικούς σχολείων, φοιτητές, καταρτιζόμενους, μαθητές, γονείς, για τη συμμετοχή τους αλλά και για το γεγονός ότι αποτελούν πάντοτε την κύρια συνιστώσα της προσπάθειάς μας για μία καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας», αλλά και όλους τους παριστάμενους, η Υπουργός ανέδειξε το γεγονός ότι «την εποχή μας οι επέτειοι δεν είναι μόνο αφορμή για απολογισμό, ούτε χρησιμεύουν απλώς για να αναζητήσουμε απαντήσεις ως προς τη σχέση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Μέσα από τις επετείους καλούμαστε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι μνήμες στο εξής μπορούν να είναι μνήμες δημιουργίας, εξέλιξης, βελτίωσης».